Införrapport, Champions, Gruppspelsmatch 5 – Juventus vs FC Köpenhamn!

Champions League, Gruppspelsmatch 5
Onsdag, 27 november 2013, 20.45
Juventus vs FC Köpenhamn (Juventus Stadium)
Domare: Jonas Eriksson, Sverige
TV: Viasat Motor
Satellit: Italia 1 (Ita), Sky Sport 1 (Ita), Sky Calcio 1 (Ita), Sky Sport 6 (Tys), Sky Sports (Eng), beIN Sport 2 (Fra)

Just nu har Juventus en lite underlig situation. Formen är super, men många spelare är skadade samtidigt som flera av de tillgängliga spelarna är trötta efter hård matchning i både klubb- och landslag. Matchen mot FC Köpenhamn tillåter dock inte Conte att vila någon och 3 poäng är det enda som eftersträvas i denna måstematch som Mister själv beskriver som en match där Juve antingen vinner eller försvinner. Sex poäng i de två sista matcherna garanterar att Juve går vidare. Om Real Madrid vinner någon av sina matcher så kan Juve dessutom gå vidare med fyra poäng om de kryssar mot laget som tappar poäng mot Real. Det är alltså komplicerat men i slutändan ligger allt i Juventus händer!

Dagsform och statistik

FC Köpenhamn kommer till Juventus Stadium stärkta av en 4-1 vinst i ligan mot Viborg FF, men de regerande danska mästarna som leds av Solbakken är efter den tuffa inledningen fortfarande sex poäng ifrån toppen av sin liga hemma i Danmark. Med 24 poäng på 16 matcher så har de tappat poäng i 62.5 % av matcherna i Superligaen och det tyder på stora problem. Framförallt finner man att 75 % av deras poäng har tagits hemma och i Champions hittills har ju FCK inga poäng borta heller utan de fyra poängen som danskarna har är poäng från hemmamötet mot Juventus i den första omgången samt vinsten mot Galatasaray i den förra omgången. De fem senaste matcherna i ligan registrerar ett resultat på 3-2-0 (V-O-F) för Solbakkens mannar och målskillnaden ligger på 13-3. Formen är alltså mycket bättre än senast laget stötte på Juventus, då hade de ju inte vunnit på hemmaplan under säsongen och dessutom inledde de ligaspelet med tre raka förluster.
Juventus situation är dock annorlunda. FCK oroar sig över ett derby mot Bröndby som även de har 24 poäng, medan Juventus precis har tagit över ledningen i Serie A efter att ha mäktat med resultatet 5-0-0 (V-O-F) samt en målskillnad på 12-0 efter de fem senaste matcherna. Juves 34 poäng på 13 matcher är alltså 10 poäng mer på 3 matcher mindre spelade i en liga som är bättre på alla sätt jämfört med den danska. Sen måste man bara tillägga att Juve inte har ett enda insläppt mål i de fem senaste i Serie A samt att Contes mannar totalt har släppt in 10 mål i ligan, det är 10 mål mindre än vad Solbakkens mannar har släppt in. Formmässigt ligger alltså båda lagen bra, men Bianconeri har ett stort övertag på den fronten. Skillnaden ute i Europa är att Juve trots 85 skott bara har gjort 6 mål. Ineffektiviteten är otrolig och Juve har dessutom haft en stor dos med otur, vilket har gjort att de trots total dominans inte har lyckats vinna. Till och med mot Real Madrid så var det bara ett lag på plan (Juventus) i den första halvleken på Juventus Stadium, men tack vare ineffektivitet, oflyt samt en makalös Casillas så lyckades Juve bara göra ett mål trots att det lika väl kunde ha varit 3-0 i halvlek.
En sak som man måste tänka på när man ställs mot Köpenhamn är att Solbakken har hela 14 målskyttar i sin trupp. Bästa målskytten denna säsong är Igor Vetokele som har 8 mål hittills efter 16 spelade matcher. Bland Contes mannar finns det 11 målskyttar och Tevez som är lagets bästa målskytt har även han 8 mål. I Champions har båda lagen dock bara tre målskyttar och då har FCK enmålsskyttar medan Juve har tre tvåmålsskyttar.
Nu gäller det för Juve att ta med sig ligaformen ut till Europa och visa FCK att de inte har något att säga till om på Juventus Stadium!

Historia

Historiskt har Juventus och FC Köpenhamn stött på varandra vid ett enda tillfälle och det är alltså den senaste matchen som slutade oavgjort och 1-1. För att dra en parallell så slutade ju även matchen borta på Parken mot Nordsjaelland med 1-1 och det hade ju varit väldigt fint om historien upprepade sig med en 4-0-vinst i hemmamötet för Juve. FCKs totala resultat mot italienska lag är 1-1-3 (V-O-F), men på bortaplan skrivs siffrorna till 0-0-2 (V-O-F). Juventus totala resultat är långt ifrån imponerande mot danska lag då det är 2-3-0 (V-O-F) och hemma har de endast vunnit mot Nordsjaelland samt kryssat mot Hvidovre när Boniek, Platini och Tardelli gjorde mål i 1982. En intressant detalj i sammanhanget är att eftersom att Juve bara har mött FCK en gång tidigare och då misslyckades att vinna så är Köpenhamnslaget ett av 18 lag som Juventus aldrig har slagit. Totalt har Juventus spelat mot 244 olika lag, så det är absolut inte många lag som kommit undan. En vinst ikväll kan dra ner siffran till 17 obesegrade lag av 244 mot Juventus och det är absolut något som Juve siktar på!

Senaste och enda hemmamötet på Juventus Stadium mot danskt motstånd där Nordsjaelland pulvriserades när bland annat Vidal tacklade (!) in ett mål:

Tränarstatistik

Ståle Solbakken som är Köpenhamns tränare anlände denna säsong och inledningen var som nämnt otroligt tuff med bland annat en historiskt dålig start med tre raka förluster. Förra säsongen var han tränare i Wolverhampton som åkte ner ifrån Championship till League One i England. Han har alltså egentligen inga fina resultat från den senaste perioden men innan norrmannen lämnade Köpenhamn för att träna FC Köln i Tyskland så lyckades han med den fina bedriften att vinna 5 ligatitlar i Danmark med FCK. Nu har han dessutom fått laget att fungera igen och de har klättrat ordentligt i ligan då de där även är obesegrade sedan september. Antonio Conte och hans Juve är på en annan nivå då han idag anses vara en av världens bästa tränare samtidigt som hans lag får beröm av de allra största och hans spelare är på önskelistan hos de stora spenderarna. Efter två säsonger i BiancoNeri har det blivit 4 titlar och hans Juve är på jakt efter en tredje raka Scudetto. Det är värt att här nämna att Conte är med bland de nominerade till FIFA World Coach of the Year for Men’s Football award.
Solbakken och Conte har mötts vid ett enda tillfälle och då slutade det som bekant med ett kryss på Parken. Conte får chansen att ändra på statistiken ikväll!

En bild som verkligen beskriver Conte, grabbarna gör mål och firar men han skriker och pekar för att de skall fokusera på nästa drag, THIS IS JUVE!

Domare

Juventus stöter på danskt motstånd och där finns tre svenskar i form av Wiland, Mellberg och Bengtsson. Finns det då något mer passande än att ha en svensk matchdomare?
Jonas Eriksson från Sigtuna kommer att vara matchdomare och 39-åringen har denna säsong redan dömt Supercupfinalen mellan Bayern och Chelsea. Sedan var han även domare i Milans bortamatch mot Ajax, där Balotelli fick en straff i sista sekunden, samt i toppmötet mellan Arsenal och Dortmund. Den senaste Juverelaterade matchen som dömdes av Jonas är VM-kvalmatchen mellan Uruguay och Jordanien som slutade 0-0 och där Caceres var med för att säkra sin biljett till VM i Brasilien. Vi kan alltså absolut konstatera att Eriksson är en domare som har ett stort förtroende av UEFA och FIFA då han har dömt många viktiga matcher. Men han har däremot aldrig varit domare när ett danskt klubblag har spelat. Enda gången Danmark har varit involverat med honom som matchdomare var när England vann motDanmark i en vänskapsmatch i 2011. Juventus har haft svensken som domare vid ett tillfälle och det var förra säsongens bortamöte mot Shakhtar Donetsk där Juventus lyckades vinna och säkra gruppsegern. Då delades sex gula kort ut och matchen var fri från kontroverser. På fyra internationella matcher denna säsong har Eriksson delat ut totalt 21 gula kort och en gång blev det två gula till en spelare. Det innebär att han i princip snittar mellan 5 och 6 gula per match. Det gäller för Juve och framförallt Vidal att undvika för tufft spel. Låt oss hoppas på att valet blir korrekt och att Eriksson inte påverkas av de starka svenska banden i matchen.

Preliminära formationer och uppställningar

3-5-2 ändrades till 4-3-3 mot Real Madrid, men nu ser det ut som att Conte går tillbaka till 3-5-2 efter att hans lag bara lyckats få 1 av 6 poäng mot Real Madrid med 4-3-3. Solbakkens FCK spelar 4-4-2 och det ser inte ut att ändras mot Juve mer än att man möjligen har en lite mer defensiv släpande anfallare (Jörgensen) så att formationen mer liknar en 4-5-1/4-4-1-1. Wiland som senast mot Juve var matchens lirare är med och ex-Juvespelaren Olof Mellberg är även han på plan från start. Lagets målskytt Vetokele startar längst upp och kanterna ser ut att tas om hand av Bolanos och Gislason. Det gäller för Juve att hindra FCK från att komma runt och slå inlägg.
Juve hade mot Livorno både Bonny och Ogbonna avstängda, men nu är de tillbaka och de tar plats i startelvan direkt. Chiellini som var avstängd mot Real senast kommer även han in och där har vi den italienska backtrion som förmodligen kommer att vara framför Superman. Mittfältet är lite klurigt idag. Vidal är ett gult kort från avstängning, men Marchisio är inte i bra form. Men GdS och SKY är eniga om att det blir PPV i mitten och att Marchisio startar på bänken medan kanterna tas om hand av Asa-Teknik och Caceres. Längst upp råder det ingen som helst tvekan om att målskyttarna från Livornomatchen startar för att återigen bilda ett Top-Player-anfallspar som självaste Trezeguet sade följande om: ”Tekniskt sett påminner Tevez och Llorente om mig och Del Piero”.
Contes 3-5-2 denna gång är mycket dynamisk och han kan enkelt ändra till 4-3-3 under matchens gång. Om Pogba eller Vidal tar steget upp, medan Caceres tar steget ner så fås en 4-3-3/4-3-1-2. Annars kan Conte alltid plocka in Mirko eller Fabio för att trycka på med tre anfallare och det är absolut ett drag som kan användas om det är låst.

Preliminära startuppställningar följer nedan:

Juventus (3-5-2):

[team1]

FC Köpenhamn (4-4-2):

[team2]

Quaglia som gjorde mål sist startar antagligen inte denna gång

Slutord

Omgångens sound är Pharrell Williams – Happy.

Vinna eller försvinna är det som gäller ikväll. Köpenhamn är ett lag som på pappret är värt ca. 24 M €. Det är en siffra som Juventus inte skulle sälja Marchisio för och han startar antagligen på bänken ikväll… skillnaden lagen emellan är alltså oerhört stor. Men att underskatta sina motståndare kan straffa sig ordentligt. Juventus måste gå in med rätt ställning och köra gasen i botten från start till slut. Att ha avancemang i Champions bör räcka som motivation, men flera spelare har dessutom siffror att ändra på för att uppnå individuella mål. Buffon vill hålla sin första nolla i Champions denna säsong. Om Carlitos Tevez gör mål mot FCK så tar en 1687 dagar lång måltorka i Champions slut och om Vidal gör mål så blir han den bästa målskytten i dagens Juve med 30 mål (han delar just nu förstaplatsen med Quaglia och 29 mål). Conte har något att sikta på han med då han kan fixa sin första vinst i ett Championsgruppspel någonsin (han var ju avstängd under hela gruppspelet sist). Det finns alltså många saker som kan hända och Juve samt spelarna och tränaren har alla sviter som kan brytas eller förbättras. Tänk om allt händer på en och samma gång, då vore vi alla mycket Happy. Samtidigt får vi fans hoppas på att Real Madrid vinner mot Galatasaray, då tar Juve andraplatsen och vi blir ännu mer Happy!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham