Farväl till Champions, ett hårt slag för både moralen och budgeten?

Farväl till Champions kan helt klart ses som ett hårt slag för både moralen och budgeten. Men hur ser det egentligen ut, kan Juve delvis reparera med en fin prestation i Europa League istället?
Förutom att vara ett hårt slag för moralen och något svårsmält är den för alldeles tidiga utgången ur Champions hög grad också en ekonomisk smäll som till och med kan påverka Juves kommande övergångsfönster.
Den ekonomiska krisen som råder i Italien och svårigheterna som de italienska klubbarna just nu genomlider gör ju att varje litet steg man tar kan vara avgörande för den närmaste framtiden.

Jag säger med en gång att förra säsongen så var Juventus det lag som fick in mest pengar av alla klubblag efter medverkan i Champions League. Juve fick alltså mer än vinnaren av Champions, Bayern, trots att de eliminerades i kvartsfinalen, detta mest tack vare det såkallade ”market pool”. Läs mer om ”market pool” här.
I år så gick det som sagt inte så bra efter att gårdagens förlust…
Förutom de uteblivande intäkterna av en kvalificering till åttondelsfinalerna och eventuella framtida avancemang i denna upplaga av Champions, så har ”La Vecchia Signora” prestationer varit långt sämre än förra säsongen. 1 seger, 3 oavgjorda och 2 förluster genererar bara ca 2.5 M € (1 M € per vinst och 0.5 M € per oavgjord match). Till det kan man då även lägga till 8.6 M € för medverkan i turneringens gruppspelsfas.
Market pool borde, enligt beräkningar utförda av “Il sole 24 ore”, generera ca 30 M € till Juvekassan. Lägger man till det som redan har samlats in så bör den totala siffran ligga omkring 41.1 M €. Juventus som totalt fick 65.3 M € går alltså miste om 24.2 M € jämfört med förra säsongen.

Så man förstår ju omedelbart att detta är förlorade resurser som kommer att kännas av, speciellt med tanke på framtida spelarköp. Men förlusten kan faktiskt lindras en hel del genom spel i Europa League, även om denna turnering säkert inte har samma tyngd som Champions, både gällande prestige och intäkter. För säsongen 2013-14 så har UEFA bestämt att lagen som tar del av turneringen får 200 000 € för att nå sextondelsfinalerna, 350 för åttondelsfinalerna, 450 för kvartsfinalerna medan de fyra semifinalisterna får 1 M € var. Vinnaren får ca 5 M €, medan tvåan får halva beloppet. Totalt får man alltså 7 M € för en vinst i Europa League och om man sedan även räknar in intäkterna från ”market pool” så kan intäkterna ligga mellan 10-15 M €, enligt “Il sole 24 ore”. Det innebär alltså att den totala inkomsten denna säsong trots allt kan bli mellan 51-56 M €. Det innebär därmed alltså att Juve (om de lyckas vinna eller går mycket bra i Europa League) totalt kan minimera de ”förlorade intäkterna” så att de ”bara” går miste om mellan 9-14 M € jämfört med förra säsongen.

Man får inte heller glömma bort att finalen 2014 spelas på Juventus Stadium den 14 maj som är ett datum en juventino aldrig kan glömma. Perugia-Juventus som slutade 1-0 i den sista omgången av Serie A säsongen 99/00 spelades på en obrukbar plan. Bara Collina tyckte den var okej, till glädje för alla Laziofans.

Collina
Så med räknemaskinen tillhands, så kan skillnaden ekonomiskt sett, inte vara så förödande som man kanske först trodde. Men då gäller det att Conte & Co gör allt för att nå den ”historiska” finalen i Europa League. Även för att det känns som en evighet sedan vi sist vann något stort och viktigt i Europa.

Fino Alla Fine!
/Lorenzo, Riham