Domare Howard Webb talar: ”Pirlos frispark var fantastisk!”

Howard Webb som är erkänt en av de bästa domarna i världen och som var matchdomare i den laddade Europa League-matchen mellan Fiorentina och Juventus berättar idag för Gazzetta dello Sport om matchen i som han dömde på Stadio Artemio Franchi i Florens:
“Det var en fantastisk kväll, när jag hörde publikens jubel under uppvärmningen så förstod jag inte att det var för mig. Jag vände mig om för att se om någon viktig spelare kom in på plan. Det är ett nöje att få uppleva sådana saker, att vara en domare är en passion, men utan samarbetet med spelarna, fansen och journalisterna så blir allt mycket svårare. Det är viktigt att förstå svårigheterna en domare kan ha, vi är ju mänskliga och kan begå misstag vi med. Om jag hade tyckt om att döma i Serie A? Det hade varit en underbar erfarenhet, för ert mästerskap är mycket svårt men stimulerande. Hur det kommer att gå mellan Italien och England i VM? Jag vet inte, kanske kommer jag att se på matchen tillsammans med min italienske vän och kollega,  Rizzoli som är en stor domare liksom alla hans kollegor. Den italienska skolan är verkligen av allra högsta klass.”

webb 2
Webb hade även några ord att dela med sig om frisparken som löste upp matchen och såg till att Juventus kvalificerades:
“Pirlos frispark var magnifik, vi har ju turen att på nära håll kunna uppleva vissa mästarspel och att kunna se de bästa spelarna i världen utföra dessa.”

Jag tycker personligen att de italienska domarna är jätteduktiga, skolan på Coverciano är en av de främsta i världen och många utländska domare kommer dit för att gå på kurser. Problemet i Italien är allt gnäll och all press som man sätter på domarna. Collina, skriver i sin bok om det och hur vissa lag var mer benägna att klaga och attackera domaren än andra. När Webb dömde så var alla spelarna fogliga och samarbetsvilliga, och det är så det borde vara, alltid. Innan calciopoli bröt ut så var det inte så hemskt som det är idag. Visst, allt går att förbättra, men jag är trött på allt gnäll om uteblivna straffar, domarmisstag osv. Den som vinner på plan gör det oftast för att de är bäst och inte för att domaren skulle vara avgörande. För det luktar mer som ett alibi för de som förlorar…

Fino Alla Fine!
/Lorenzo