Del Pieros Bernabéu: “Två mål som gav min studentexamen!”

För fem år sedan så gjorde Del Piero två härliga mål på Real Madrid på Stadio Bernabéu och alla på stadion reste sig för honom och applåderade när han blev utbytt. Matchen vanns tack vare hans fantastiska insats och det var den andra gången Juve hade lyckats vinna borta mot Galacticos sedan den första vinsten 46 år tillbaka i tiden. Det blev ett minne för livet och något som La Repubblica passade på att intervjua Juvelegenden om inför det sjunde historiska mötet mellan Juve och Real i Madrid.

Självklart bjuder vi på en översättning:

Vad förblir av detta, Alessandro?
“Det är ett av de finaste ögonblicken i min karriär, den natten var lika mycket värd som en trofé, en av de viktiga. Tror att det är samma sak som en orkesterdirektör på La Scala upplever när han får en jättelång applåd, en slags examen som du klarat av. Denna avklarade examen varar för evigt. Efter de två avgörande målen så stod hela Bernabéu upp för mig. Överraskningen över att få höra den applåden som ständigt ökade och ökade i styrka och hela tiden blev starkare. En riktigt ”standing ovation”. Jag kommer aldrig att kunna tacka Madridpubliken tillräckligt mycket för den gåvan. Vill påminna er om att de höll på att förlora med 2-0 hemma och allt detta gör det hela ännu mer otroligt.”

Återupplev ögonblicket med denna video:

– Man pratar ofta om att känna rädsla när man befinner sig på en arena som just Bernabéu, som ju ingjuter rädsla för många spelare, blir man verkligen så pass imponerad?
“Säkert. Det är en arena som ingjuter rädsla, den är enorm och imponerande. Sen är den också varm, bullrig och fansen får dig att känna dig desorienterad tack vare deras väsen. Jag känner väl till denna känsla, men ibland kan just den atmosfären få dig att spela bättre än vanligt.”

– Juve är i Spanien efter sin otroliga förlust i Florens. Tycker du det är rätt plats att ta igen det på, eller är det en stor risk?
“Under 2008 så var det just en nystart som gjorde att vi fick två vinster mot Real, jag önskar och hoppas på att det händer samma sak för Juve, det är inte omöjligt, det är svårt, men inte omöjligt.”

– Roma flyger, Juve verkar inte vara samma lag som innan, är det så svårt att förbli det bästa laget?
“Jag har följt det hela från ett alltför långt avstånd för att ge en bedömning. Men en sak kan jag säga er, jag vet hur svårt det är att vinna, att vinna igen och att sen göra det för den tredje gången i rad är ju nästan omöjligt. Men man kan. Men framförallt kan man inte redan nu ge slutdomar.”

– Gillar du detta Roma, kan de gå hela vägen?
“Jag tycker om dem, de klarade av att lära sig av sina egna misstag, har förvandlat sin besvikelse och fått ny energi. Nu är de utan tvekan trovärdiga kandidater till Lo Scudetto. Jag hoppas också att Francesco återvänder på plan snart.”

– Och hur mår du? Du började stort, sen kom skadan. Är det en allvarlig sak?
“Det är bara en muskelansträngning, kanske kan jag återhämta mig redan till lördagens match, dock säkert till matchen efter det.”

– Du är ”australiensare” sedan ett år. Hur definierar du denna del av dit liv?
”En erfarenhet, som innehåller tjusningen som du inte känner till, som bjuder på något nytt varje dag. Vad kan man begära mer? Fotbollen här växer och detta gör att jag känner mig stolt. Att leva med sporten i detta land är verkligen ett privilegium, det finns kännedom, kultur, respekt och denna vilja att njuta av ett härligt skådespel. Jag är säker på att denna del av mitt liv kommer att bli viktig för min framtid, då jag inte vet ännu vad som väntar mig.”

– Titeln på din bok, “Giochiamo ancora” (låt oss fortsätta spela), är den fortfarande aktuell? För hur länge varar detta ”fortsatta spel”?
“Mellan december och januari så kommer jag på allvar att fundera på vad jag ska göra när säsongen tagit slut. För ögonblicket så vill jag inte utesluta något alls, det är för tidigt.”

– Efter det, kommer du att återvända till Italien och stanna inom fotbollen som ledare eller som TV kommentator, eller kommer du att fortsätta att leta efter nya stimulanser runt om i världen?
”Nya stimulanser, i Italien och i världen. Inom fotbollen, på TV eller någon annanstans. Men hela tiden nya stimulanser.”

Del Piero får en "standing ovation" på Estadio Santiago Bernabéu!

Tack grande Alex!

Fino Alla Fine!
/Lorenzo