Del Piero talar ut till Gazzetta dello Sport: ”Juve, slå Roma!”

Legenden och kungen Alessandro ”Alex” Del Piero gav en ganska lång intervju till La Gazzetta dello Sport. Han sade bland annat: ”Juve, slå Roma! Tredje Scudetton vore extraordinärt, men jag hade inte nobbat Europa League. Jag och Trezeguet bästa anfallsparet i Juventus historia.”
Vi bjuder idag på hela intervjun – vilken 
den före detta kaptenen i Juve inleder genom att berätta en sak som hände för länge sedan, närmare bestämt nyårsafton 1994:
”Det var den första nyårsaftonen som spelare i Juve, men jag hade ännu allt kvar att erövra, min dröm om att bli en riktig fotbollspelare skulle ännu besannas. Medan vi festade så minns jag hur jag vaggade den drömmen inom mig. Idag, 20 år senare, så roar jag mig lika mycket som då och 30 år sedan. Kanske var det ett moment däremellan som jag roade mig lite mindre, men inte idag.”

Alex utser Nelson Mandela som årets sportsman 2013:
“Vi som lever i denna epok har ju haft turen att ha fått lyssna på honom, att få kunna njuta av förändringarna och utvecklingen som tack vare hans uppoffring är något som vi fick som en gåva av honom. Jag pratar då inte bara om Sydafrika, utan jag talar för alla. Det minsta vi kan göra är att förklara för våra barn vem han var och vad han gjort, även för oss.”

Om Påven Francesco:
“Jag vet inte med vem han spelar, vet bara vilket nummer han bär på tröjan. Nummer 10… och med det har jag sagt allt!”

Pinturicchio avslöjar att han ännu inte bestämt sig om sin framtid:
”Om jag lämnar fotbollen under 2014? Du ska få ett ärligt svar… jag vet inte, för jag har ännu inte bestämt mig. Det är inte rätt ögonblick att fatta sådana beslut. Klarar inte av att göra det nu när säsongen pågår för fullt med alla objektiv som ska nås. Vi kan prata igen om det om några månader. Min passion är densamma som förr. Har turen att ha många omkring mig som jag kan lita på, främst av alla min fru, familj och bror. De hjälper mig på vägen.”

På sista tiden så har Alex satt sitt 50:e mål på en frispark:
“Jag kommer ihåg min första såväl som den sista, även de under ungdomsåren. Jag känner något speciellt för mer än ett mål, varje mål har ju sitt eget speciella ändamål.”

Om sina 338 mål i sin karriär:
“Detta rekord är extraordinärt, vill inte låtsas att det inte intresserar mig för då ljuger jag. Jag är stolt över det, men de titlar som jag vunnit är siffror det med och jag upprepar; de räknas mycket mer.”

Den före detta kaptenen minns matchen mot Roma som han är mest bunden till:
”För mig har det alltid varit en stor utmaning att möta Roma, svårt att välja just en speciell. Kan kanske säga att Coppa Italia på Juventus stadium (24-1-2012) var den härligaste. Vi vann och jag gjorde mitt första mål där,  där jag uppfyllde ett objektiv, det att göra mål på fyra olika stadion med den svartvita tröjan.”

Alex säger att han är “mer överraskad över eliminationen i Champions” än över hur bra det går i mästerskapet för Juve:
”Jag tror väldigt mycket på värdet i detta lag. Jag blev ledsen för att de blev eliminerades, men nu gäller det Europa League. Om det nu är det första objektivet? Det vet jag inte, jag har aldrig klarat av att göra sådana uträkningar. Den tredje Scudetton i rad vore däremot ett historiskt och extraordinärt mål. Men jag håller med om att man inte ska nobba Europa League och det inte bara för att man spelar finalen på Juventus Stadium.”

Nu närmar man sig den stora matchen den 5 januari:
“En seger mot Roma skulle betyda att Juve vinner scudetto? Jag har vunnit och förlorat redan vunna och förlorade scudetton. Vilket resultat det än blir så blir det inte avgörande. Självklart är det så att om Juve vinner så är det ett stort steg framåt.”

Om Totti:
“Totti demonstrerar att han fortfarande kan göra skillnad trots sin ålder? Nej, tror helt enkelt att detta är en bekräftelse att Francesco är en stor mästare och att han är fundamental för Roma, både på och utanför plan.”

Alex om Trezeguets återkomst till Turin där man kommer att ägna en speciell hyllning på Juventus Stadium för honom från fansens sida:
“Välförtjänt! Jag minns med stor glädje åren som jag spelade tillsammans med David. Vi var det bästa paret i Juventus historia. Jag har känt få spelare med samma känsla för målet som David. Tevez och Llorente känner samma tillhörighet som oss? Det hoppas jag som en Juvesupporter.”

Del Piero kan möta Juve den 10 augusti, en match som spelas i Sydney:
“Jag tänker inte och vill inte tänka på det, för ögonblicket. Men jag är nöjd att publiken i Sydney kan få njuta av ett sådant event.”

Tack grande Capitano för väl valda ord som alltid! Vill även passa på att gratulera Michael Schumacher på hans födelsedag, fyller 45 år just idag! Hoppas på det bästa trots att det ser så dystert ut! Men Michael är som Juve, ger aldrig upp! Dai Forza, grande campione!

Fino Alla Fine!
/Lorenzo