Carlos Tevez framröstad till Mr Energy i Juventus säsongen 13/14!

Juventus har ett sponsoravtal med koreanska bolaget Hanwhas energikoncern SolarOne. Hanwha SolarOne som bland annat gör solpaneler har energi i fokus och under säsongen har man tillsammans med Juventus haft en kampanj där supportrarna röstat fram Mr Energy bland Juventus spelare.

Första gången man röstade var i september, och då vann Arturo Vidal. I de tre efterföljande månaderna så röstades Tevez, Pogba och Llorente fram till Mr Energy innan Arturo och Carlitos som blev Juventus högst rankade spelare i den interna poängligan såg till att vinna för andra gången i januari respektive februari. Mars månads Mr Energy blev Juventus stora regissör, Andrea Pirlo, och han blev därmed den första Juvespelaren utanför topp 4 i Juventus interna poängliga som vann denna titel. Månaden efter så blev det återigen en mittfältare och en spelare utanför Juves topp 4 i poängligan när Claudio Marchisio blev tilldelad titeln Mr Energy di Aprile. Under maj månad blev det inte många matcher utan man fick istället rösta fram säsongens Mr Energy och vinnaren blev ingen mindre än Carlos Tevez!

Nedan följer vinnarna för varje månad i turordning:

  1. Under september månad gjorde Vidal ett mål och en assist och han var mycket bidragande när Juventus gick obesegrade den månaden.
  2. Under oktober månad så gjorde Tevez tre mål och en assist.
  3. Under november månad så avgjorde Pogba mot Parma, sedan stod han för förarbetet innan Llorentes mål mot Real Madrid borta samtidigt som även han ordnade straffen på hemmaplan mot spanjorerna. Sedan kan väl ingen glömma bomben mot Napoli?
  4. Under december månad avgjorde Fernando Llorente i slutsekunderna mot Udinese hemma, sedan stod han för ett mål och en assist när Atalanta demolerades på bortaplan. Llorente som hade en tuff inledning med få spelade minuter är just nu den andra mest använda anfallaren och han har gått från klarhet till klarhet då han dessutom gett Conte en ny dimension i spelet med hjälp av sin fysik och styrka i luftrummet.
  5. Under januari bjöd Arturo på många speciella ögonblick då han till att börja med drog igång Juves målskörd i 2014 med ett fantastiskt kyligt mål mot Roma när toppmötet vanns hemma enkelt med 3-0. Efter det så bjöd han på två mål och en assist när Sampdoria sänktes. Tre mål och alla på Juventus Stadium och omedelbart när februari drog igång så fortsatte Arturo att briljera när han slog till mot Inter.
  6. I februari var det dags för Tevez att vinna för andra gången. Han såg under februari månad till att klättra upp till ensam skytteligaledning i Serie A och att han dessutom blev Juves interna poängledare. Det blev två mål mot Verona borta och sedan avgjorde Carlitos Derby della Mole på Juventus Stadium. Strax efter månadsskiftet stod han dessutom för en otrolig insats mot Milan som kröntes med matchens sista mål i form av en riktig missil som var helt otagbar för Abbiati. Som om att allt detta inte var nog så blev Carlitos dessutom pappa till en ny son under februari!
  7. Andrea Pirlo vann Mr Energy-titeln för första gången under mars. Han bjöd på två fantastiska frisparkar som avgjorde matchen borta mot Genoa i slutskedet och som tog Juventus till kvartsfinal i Europa League mot Fiorentina på Artemio Franchi. Han bokstavligen sköt ut Juve från en dålig period med hjälp av sin magi och förutom det så briljerade han hela tiden med otroliga framspelningar och en unik spelförståelse. 2 mål och 1 assist blev det totalt under februari och därmed tog Pirlo upp sin poängskörd till 10 poäng då han totalt gjort 5 mål och 5 assists.
  8. Efter april månad var det Marchisios tur att vinna sin första Mr Energy-titel. April var en intensiv månad med hela sju matcher och Claudio var på plan från start i samtliga matcher. Han bjöd på ett otroligt slit och återvann väldigt många bollar samtidigt som han bjöd på fina offensiva löpningar och ett härligt kombinationsspel främst med Asamoah och Chiellini på vänsterkanten. Månadens sista match mot Sassuolo kröntes med ett mål och en assist när Juve knöt ihop säcken och såg till att bara vara en poäng från att säkra Scudetton. Prinsens fina form har fortsatt och senast mot Atalanta bjöds vi på ett otroligt vackert fotbollsmål innan det var dags att höja Scudetto-trofén mot skyarna och fira för tredje säsongen i rad.

Sex olika spelare vann alltså denna titel och man kan helt klart säga att alla gav energiska insatser i Contes Juve under den gångna säsongen. Men en man stack ut lite extra och det var Carlitos Tevez som i debutsäsongen gjorde 21 mål totalt. Han inledde säsongen genom att göra mål i Supercupfinalen mot Lazio samt i de två första matcherna i ligan och därmed så tangerade han Roberto Baggios gamla rekord med mål i de tre första officiella matcherna i Juvetröjan. 19 mål i Serie A satte Tevez på tredjeplatsen i skytteligan och det innebar att han tog sig upp på sjätteplatsen i Juventus historiska skytteliga för debutanter. Stora spelare som Zlatan och Platini gjorde 16 mål i debutsäsongen och Tevez såg även till att gå om självaste Filippo ”Pippo” Inzaghi som gjorde 18 mål i sin debutsäsong 1997/98.

Fullständiga tabellen följer nedan (observera att Fernando Llorente också slog sig in i denna historiska skytteliga och gick om Zlatan med sin fina säsong):
[table id=20 /]

Hur bra säsong Tevez hade inser man när man jämför med anfallarnas prestationer under de föregående säsongerna. Trots att Juve vann två Scudetti med Conte så gjorde Mirko Vucinic och Arturo Vidal som var lagets bästa målskyttar i Serie A bara 10 mål vardera säsongen 12/13. Första säsongen (11/12) med Conte så blev det 10 mål för Matri som gjorde flest mål. Tevez har alltså på sin debutsäsong gjort nästan dubbelt så många mål som de föregående bästa anfallarna under Conte. Om man tittar längre bak på vilka spelare som var lagets bästa målskyttar i ligan och hur många mål spelarna gjorde så får man gå så långt bak i tiden som till säsongen i Serie A när Juve precis hade tagit sig upp från Serie B för att hitta en anfallare som gjort fler mål än vad Tevez gjorde denna säsong i Serie A. Den gången, säsongen 07/08, så gjorde ju Del Piero 21 mål när han också vann skytteligan. Nedan följer tabellen med Juves skyttekungar i de tio senaste Serie A-säsongerna:
[table id=21 /]

Det är alltså bara Del Piero och Trezeguet som gjort fler mål än Tevez. Vidare inser man snabbt hur pass bra Llorentes säsong varit när man ser hur bra 16 mål i debutsäsongen i Serie A är om man jämför resultatet med siffrorna från båda tabellerna ovan. Arturo Vidal då? Hans elva mål i ligan denna säsong är ett personligt bästa då han har gått från sju till tio och nu elva mål i Serie A på de tre säsongerna han representerat Juve. Men sedan har ju Arturo gjort många mål i Europa då han gjorde fem mål på sex matcher i Champions och två mål på sex matcher i Europa League. Fem mål av Arturo i Champions betyder faktiskt att han gjorde flest mål av alla innermittfältare i hela turneringen och sju mål totalt i Europa betyder att chilenaren med det stora hjärtat gjorde flest mål totalt av alla innermittfältare i de båda stora europeiska turneringarna!
Påtal om Europa? Carlitos Tevez spräckte denna säsong också sin måltorka i Europa då han gjorde mål mot Benfica på bortaplan efter 1843 dagar utan något mål i någon europeisk turnering!

En härlig säsong med mycket energi och fina minnen alltså. Stort grattis till Carlitos Tevez och hatten av till alla andra som också gav energikickar till Juve under säsongen!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham