Susanna Simone – Vem blir vår nya stjärna att vinna våra svartvita hjärtan?

Igne migne magna mo…

Den sista tiden har diskussionen kring vår framtida top striker varit het. Nästan alldeles för het. Det har ryktats hej vilt bland annat om Suarez och Ibrahimovic. De tre sistnämnda och största namnen på Juves lista är just nu Real Madrids Gonzalo Higuain, Manchester Citys Carlos Tevez och Fiorentinas Stevan Jovetic. Frågan är bara vad för slags anfallare det är som Juve är ute efter. Hur mycket är Marotta och klubben beredda att lägga på en ny striker? Det kan eventuellt förekomma byten av spelare för att genomföra ett visst köp och det pratas om spelare som Matri, Isla, Marrone och Quagliarella. Vem utav dessa herrar är vi i minst behov utav? Vem har imponerat minst?

Argentinaren Gonzalo ”Pipita” Higuain har spelat för Real Madrid sedan 2007 och har ett kontrakt som löper ut till 2016, men har på senaste tid haft en taskig karriär i Madridtröjan och tycker själv att han har blivit orättvist behandlad. 25 åringen har fått för lite speltid och vill hamna i en klubb där han kan få känna sig behövd och få en roll som huvudspelare. Både Juventus och Arsenal ser ut att vara två alternativa klubbar, dock får de vänta med att lägga sina bud då Real Madrid först och främst ska anställa en ny tränare och därför inte har kunnat fastställa något köpförslag till lagen som vill åt honom och det ser ut som att han stannar kvar i klubben så länge tvisten håller igång. Blir han till salu lär prissumman ligga på ca 25-30 M € men Juventus själva är redo att betala ut ca 22 M € för anfallaren.  Under hans senaste 28 matcher i la liga har han hunnit måla 16 gånger och leverera 5 assists. Higuain som spelare är väldigt kreativ och han gör allt vad som krävs för sitt lag. Säsongen 07/08 satte han det vinnande målet mot Osasuna så att hans Real kunde vinna ligan för andra gången under hans karriär i laget.

Carlos ”El ApacheTevez.  När 29 åringen spelade för Manchester United blev det slutligen alldeles för lite speltid och han valde att skriva på för värsta tänkbara, nämligen rivalen Manchester City och det har han fått smaka på då han gång på gång buats ut av Unitedsupportrarna under derbyna på Old Trafford. Dock har han haft en fin säsong bakom sig i Manchester City och blev i höstas utsedd bland dem 25 bästa spelarna i Premier League. Sammanlagt stod han för 11 mål och 13 assists under 34 matcher i Premier League. Hans stora styrkor är att han är otroligt snabb och målfarlig. Ett minus kan vara hans omogna beteende som kan göra honom väldigt oattraktiv i många supportrars ögon. Dock är priset väldigt passande då man kan köpa loss honom för ca 10 M €, främst eftersom att hans nuvarande kontrakt med City går ut 2014 och ett annat stort plus är att han har på 2 säsonger gjort fler än 50 mål. Galet!

Stevan ”Jojo” Jovetic vill helst av allt stanna kvar i Italien och Juventus har en stor chans att rycka loss honom från Fiorentina. I den affären kan man tänka sig göra spelarbyten och därmed få ner priset en aning. Det enda som spökar mellan lagen är deras icke så kärleksfulla relation och många tror att det helt enkelt kan sätta stopp för affären.  Sen är han ingen målspruta precis, det som Juve behöver mest. Å andra sidan är han fortfarande ung och kan bara växa som spelare och bli bättre. 24 åringen har själv gått ut i Media om att han gärna spelar för den gamla damen nästa säsong och det känns väldigt positivt. Fiorentina har lagt en prislapp på 30 M € för Jovetic men Juve är enligt de senaste rapporterna redo att bjuda 20 M € plus Marrone i utbyte mot montenegrinen.  Det sammanlagda resultatet i Serie A för Jovetic denna säsong ligger på 31 matcher 13 mål och 5 assist.

För att slutligen jämföra de tre herrarnas senaste ligasäsonger kan man ta en snabb titt på nedanstående siffror:

Higuain, 30 M €, 28 ligamatcher, 16 mål (109 min/mål), 5 assists (349 min/assist).
Tevez, 10 M €, 34 ligamatcher, 11 mål (218 min/mål), 13 assists (184 min/assist).
Jovetic, 30 M €, 31 ligamatcher, 13 mål (192 min/mål), 5 assists (500 min/assist).

Andra viktiga siffror är självklart vad de har gjort i karriären i internationella cupsammanhang:

Higuain, 48 Championsmatcher, 2565 min, 9 mål (285 min/mål), 6 assists (428 min/assist).
Tevez, 27 Championsmatcher, 1392 min, 6 mål (232 min/mål), 1 assist.
Jovetic, 5 Championsmatcher, 287 min, 4 mål (72 min/mål), 1 assist.

Av dessa tre kandidater vill jag helst se Higuain i den svartvita tröjan, då han känns mer målfarlig och kan hjälpa till att bidra med fler mål. Å andra sidan har vi redan skaffat oss Llorente på topp och tittar vi på Tevez så har han en vassare passningsstatistik och det känns kanske som ett klokare alternativ att ta in honom. L+T kan tillsammans bilda ett mäktigt anfallspar. Personligen är jag inget större fan av Tevez och har aldrig lyckats fatta ett positivt tycke om honom. Folk klagar jämnt på Balotelli och Ibra för att de har en usel attityd, men att ha spelat i England sedan 2006 och inte velat lära sig språket säger väl mycket om argentinaren själv. Vem vill dessutom ha en spelare som nyligen riskerat fängelse för ett flertal grova trafikbrott? Sedan ska jag inte attackera hans personlighet, det har varken med Juventus eller fotboll att göra. Hans spelarroll har faktiskt varit en av anledningarna till att det gick så bra som det gjorde för West Ham dit han kom 2006 och bidrog med sju mål och en helt avgörande prestation när laget säkrade sin plats i PL.

När det gäller val av ålder på spelarna så tycker jag inte att det har någon större betydelse. Om vi ska välja mellan Jovetic och Tevez, 24 eller 29 år, så nämner jag bara ett namn, Pirlo och hans ”oldie” framträdanden. Antar att det än idag känns hyfsat tungt för många Rossoneri att se hur fantastiskt bra han är i Juve.

Att behöva offra en nuvarande spelare som Matri och Quagliarella som ligger på 125 min/mål respektive 129 min/mål känns inte heller lätt. Men man måste våga satsa på nya talanger och på någon som förhoppningsvis ligger högre till målmässigt. 2013/2014 ska det explodera inne på Juventus Stadium. Så nu återstår det endast att se vem som hamnar i vilken klubb.  Vem blir vår nya stjärna att vinna våra svartvita hjärtan?

Forza Juve, Unico Grande Amore!
/Susanna Simone