Mercatonytt, den 14 augusti, Lichtsteiner ut?

Det mesta handlar idag om att sälja anfallare och att värva rätt för att kunna spela både 3-5-2 och 4-3-3 och samtidigt kunna snabbt växla mellan dessa formationer. Men idag kokar nya rykten upp som ändrar riktningen på mercatosnacket omkring Juventus.

Från England och Daily Express kommer nu nya rapporter om att Bendtner kan vara orsaken till att Arsenal nu har ögonen på Lichtsteiner. Bendtner vägrade att gå ner i lön i en övergång till Malaga och det gjorde att Arsenals försök att ta hem det spanska lagets högerback Jesús Gámez misslyckades. De har därför ändrat riktning och huvudmålet till att stärka Wengers högerkant är nu Juves och Contes guldklimp Lichtsteiner. Gunners är beredda att lägga ett bud på 14 M € för Juves schweiziska expresståg och vidare påpekar Tuttosport att Juventus ser Feyenoords 24-åriga högerback Daryl Janmaat (värderad till 5 M €) som en tänkbar ersättare.

Licht, mannen som dragit igång målfyrverkeriet två säsonger i rad i ligan - en större vinnarskalle får man leta efter länge

Nyheterna från England kommer samtidigt som Sky Sport Italia och främst Gianluca di Marzio åter ger liv i Isla-cirkusen. Chilenaren som just nu är på landslagsuppdrag sägs fortfarande vara intresserad av en flytt till Mazzarris Inter och Conte som enligt uppgift inte alls verkar imponerad av Mauricio Islas prestationer under försäsongen skulle inte förhindra en försäljning. Prislappen som förut sattes till 7.5 M € bör vara oförändrad, speciellt vid en eventuell övergång till de svart och blåa rivalerna från Milano. Frågan är dock; är det rimligt att Juve säljer Licht och Isla? Det skulle lämna Juve med bara Caceres och Pepe till högerkanten och det skulle vara i ren motsats mot vad Licht själv sade när han påpekade att hans position var den mest energikrävande och att han därför välkomnade förstärkning för att behålla ett konkurrenskraftigt Juve i alla turneringar.

Tittar man mer noggrannt på just Licht så kan försäljningen framstå som ett stort misstag. Han har spelat hela 74 matcher (5941 minuter) med Contes Juve på två säsonger och har varit helt fundamental i 3-5-2 formationen såväl som i 4-3-3 formationen som Conte så gärna vill kunna använda i år. Genom att göra en avancerad sökning i spelardatabasen så finner man att Licht med sina attribut är bland de topp 5 högst värderade spelarna i världen på sin position (närmare bestämt nummer 4). Listan följer nedan (klicka för att förstora):
De 20 högst värderade högerbackarna/yttrarna i världen

Det är ett nöje för Juve att se att man inte bara hittar Licht på denna lista, utan att Martin Caceres också är med. En bättre ersättare än Caceres finns nog inte om man tittar på hur marknaden ser ut just nu (det skulle kosta mycket att hitta en bättre lösning). Men det innebär inte att det är okej att sälja Licht… för vem ersätter då Caceres?

Om Juventus inte vill att kvaliteten till höger skall försämras och om Conte verkligen vill ha en uppställning med vilken 4-3-3 eller 3-5-2 kan växlas snabbt så att man får en flexibel formation så behövs Licht. Man bör istället titta på alternativ lite längre upp i bana i form av en offensiv högerytter. Isla som inte verkar hålla måttet och som dessutom ryktas vilja lämna kan visa sig vara den som ”offras” och då får Juventus nya medel att jobba med.

Ett nytt alternativ som har nämnts idag är den 21-åriga danska supertalangen från Ajax, Christian Eriksen (värderad till ungefär 18 M €). I Ajax används han främst som offensiv mittfältare bakom anfallarna i en offensiv 4-3-3 formation, men i Juventus skulle han kunna ta ytterligare ett steg upp i bana för att hjälpa till på en kant i anfallet i en 4-3-3 formation. Dansken uttryckte enligt The Guardian sitt intresse för Tottenham när han sade att: ”Tottenham är en fantastisk klubb”. De verkar vilja ha honom som ersättare till Gareth Bale och Eriksen är öppen för nya äventyr. Juventus nämns som en möjlig destination om man väljer att tro på Daily Express.

Eriksen, från rött och vitt till svart och vitt?

Försäljningen av två anfallare ser fortfarande ut att hända. Senaste nytt säger att Napoli insisterar om att få Matris signatur och att Quagliarella nu har intressenter från oljerika Qatar och Zicos Al Gharafa. Juve som velat ha 15 M € för Mitra och 12 M € för Eta Beta verkar nu vara beredda att gå ner till 12 M € respektive 10 M €. När det väl händer har Marotta nya medel att handla med. Blir det då Eriksen eller blir det en annan ytter eller rentav en ersättare till Licht?

Många frågor är obesvarade och det återstår nu bara fyra dagar tills Juve drar igång säsongen på allvar och 17 dagar tills hela marknaden stängs. Intressanta tider, eller?

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham