CalcioMercato Sommaren 2013 – Siffror från Europa och Serie A samt funderingar!

CalcioMercaton inför säsongen 13/14 var en otroligt intensiv historia med många övergångar. Vissa lag spenderade otroliga summor, medan andra sålde flitigt för att inkassera ordentligt. Juventus fick hem tre stora värvningar i Llorente, Tevez och Ogbonna och samtidigt gjorde de kanske världens bästa ungdomsmercato då de lyckades få eller behålla halva kontraktet till några av Italiens absolut mest talangfulla spelare (bland annat Gabbiadini, Immobile, Boakye, Zaza, Berardi, Kabashi). Trots allt detta ligger Juventus slutnota på + 4.65 M €, man har alltså vunnit pengar under mercaton fastän att man har förstärkt!

Contes första säsong kostade Juventus en investering på 80.7 M € och andra säsongen kostade 45.1 M €, men denna sommar går man istället plus för första gången sedan sommaren 06 då Juventus sålde flera storstjärnor från Capellos Juve (dock för otroligt billiga summor) efter tvångsnedflyttningen i samband med farsopoli.

Att Juventus inte behöver investera så värst mycket är egentligen bara logiskt då Juventus vann ligan redan första säsongen efter den stora investeringen i kombination med vad Conte gjorde med hela laget. Om man tittar väldigt noga så är det ”bara” två nya spelare i startelvan denna säsong jämfört med spelarna från 3-5-2 formationen från säsongen 11/12. I princip går Del Piero ut och Tevez kliver in i anfallet, medan De Ceglie ersätts av Asamoah på vänsterkanten. Självklart kan man även säga att det är tre spelare om man tar in Pogba för Marchisio på mitten av plan, men det innebär fortfarande inte att Juventus har gjort större förändringar sedan säsongen 11/12.

Juventus mot Shakhtar Donetsk förra säsongen, ingen större skillnad på laget jämfört med idag

Juventus dyraste spelare sedan Conte tog över är Asamoah som kostade 18 M €. Man kan även påstå att Giovinco var dyrast då hans halva kontrakt kostade Juve 11 M € (22 M € skulle alltså motsvara hela kontraktet). Men det är i varje fall summor som för enstaka spelare är helt normala och man får dessutom tänka på att de oftast är uppdelade… Asamoah köptes ju till hälften och Juve löste därefter ut spelaren genom att betala av andra hälften efter säsongens slut. Annat är ju fallet om man väljer att titta på vad lagen ute i Europa har gjort denna sommar. Speciellt om man tittar på lagen som fått nya tränare:

 • Pellegrini tog över Manchester City och gick totalt -104.2 M € på spelarköp. Hans dyraste värvning var Fernandinho från Shakhtar Donetsk som kostade 40 M €.
 • Blanc tog över PSG och gick totalt -82.4 M € på spelarköp. Hans dyraste värvning var Cavani från Napoli som kostade 64.5 M €.
 • Ancelotti tog över Real Madrid och gick totalt -67 M € på spelarköp. Hans dyraste värvning var Bale från Tottenham som kostade 100 M €.
 • Mourinho tog över Chelsea och gick totalt -65.2 M € på spelarköp. Hans dyraste värvning var Willian från Anzhi Makhachkala som kostade 35.5 M €.
 • Martino tog över Barcelona och gick totalt -38.9 M € på spelarköp. Hans dyraste värvning var Neymar från Santos FC som kostade 57 M €.
 • Guardiola tog över Bayern München och gick totalt -21 M € på spelarköp. Hans dyraste värvning var Götze från Borussia Dortmund som kostade 37 M €.
 • Benitez tog över Napoli och gick totalt -16.2 M € på spelarköp. Hans dyraste värvning var Higuain från Real Madrid som kostade 37 M €.

Gareth Bale - historiens dyraste spelare

Vad som är otroligt viktigt att inse är att Juventus på inget sätt kan utmana dessa lag eller herrar på marknaden. Vi talar om lag som kan gå otroligt mycket i minus och investera extrema summor för att köpa enstaka spelare. Givetvis är Napoli ett undantag bland lagen ovan då de kunde betala stora summor mest på grund av att de sålt Cavani för den hissnande summan 64.5 M €. Men övriga lag ser inte ut att bry sig. City ligger ju på mer än -100 M € och PSG är inte långt efter. Chelsea och Real fortsätter att spänna musklerna på spelarmarknaden också. Barcelona och Bayern hade mindre förluster men deras investeringar i enstaka spelare visade ändå på kraften på en helt annan nivå jämfört med Juve.

Juventus högsta summa denna säsong var 13 M € för Ogbonna, men då sålde man också Matri för 11 M €. Låt oss ta en titt på Europas 10 dyraste värvningar denna sommar:

 1. Gareth Bale, från Tottenham till Real Madrid, 100 M €.
 2. Edinson Cavani, från Napoli till PSG, 64.5 M €.
 3. Radamel Falcao, från Atlético Madrid till Monaco, 60 M €.
 4. Neymar, från Santos FC till Barcelona, 57 M €.
 5. Mesut Özil, från Real Madrid till Arsenal, 50 M €.
 6. James Rodriguez, från Porto till Monaco, 45 M €.
 7. Fernandinho, från Shakhtar Donetsk till City, 40 M €.
 8. Asier Illarramendi, från Real Sociedad till Real Madrid, 39 M €.
 9. Mario Götze, från Dortmund till Bayern München, 37 M €.
 10. Gonzalo Higuain, från Real Madrid till Napoli, 37 M €.

Inga små summor och man börjar undra hur det egentligen ser ut för de olika ligorna… vilka summor spenderas egentligen? Resultatet följer nedan:

Premier League: -487.7 M €
Ligue 1: -150.3 M €
Bundesliga: -57.9 M €
Serie A: +2.5 M €
Primera Division: + 101.6 M €

Här är det viktigt att notera att köp inom ligan inte innebär att siffrorna ändras då det innebär att ett lag i ligan spenderar medan ett annat inkasserar. Detta handlar alltså om vilka ligor som betalar mest till utlandet för att stärka sin liga, samt hur den siffran förhåller sig till hur mycket man sålt för till utlandet. Siffrorna är klara och tydliga och de visar på att Premier League har köpt mest och att ligan ligger på nästan minus en halv miljard Euro! Italienska Serie A ligger på plus trots att man tagit in spelare som Tevez, Llorente, Gomez, Higuain, Maicon, Kaka osv. Serie A har alltså varit extremt smarta när de köpt. Man gör ju det bästa av situationen…

Juve snålade inte med att ta hem storspelare till Serie A

Primera Division ligger på ett stort plus mycket tack vare att lagen främst köpt spelare från den egna ligan och sålt till utlandet. Bland annat sålde Madridklubbarna flitigt till utlandet. Real sålde ju tre spelare för totalt 58.5 M € till Napoli samt Özil för 50 M € till Arsenal medan Atlético sålde Falcao för 60 M €.
Just Özilövergången är intressant på ett speciellt sätt… Napoli som befinner sig i samma grupp som Dortmund och Arsenal samt Marseille såg, till att börja med, ut att vara laget som skulle ta sig vidare från gruppen tillsammans med tyskarna. Men hur ser det ut nu när Özil är i Arsenal? ”Balansen” har helt klart rubbats och egentligen är det en stor bidragande faktor till varför Premier League ligger på en så hög minussiffra. Efter förra årets fiasko med flera lag som åkte ut redan i Championsgruppspelet har de nog insett att förändringar behövs. En annan faktor är självklart även att lagen tävlar med varandra och när City och Chelsea investerar år efter år så måste alla de andra också göra det för att inte falla efter. Men sedan ställer man sig frågan; på vilket sätt skall Serie A-klubbar kunna svara på det?

Om man tittar närmare på Italien och Serie A så har klubbarna totalt köpt mer än 700 spelare och sålt mer än 800 spelare. Det har onekligen varit en otroligt aktiv mercato. Totalt har man köpt för 410.3 M € och sålt för 412.8 M € vilket alltså innebär att man står på plus 2.5 M €.

Hur såg det då ut för de större klubbarna?

Roma: +38.6 M €
Juventus: +4.65 M €
Fiorentina: +1.85 M €
Lazio: -9.85 M €
Milan: -10.6 M €
Napoli: -16.2 M €
Inter: -22.3 M €

Roma ligger helt klart bäst till efter att ha sålt viktiga spelare som Osvaldo och Marquinhos, medan Viola ser ut att ha spenderat nästan alla pengar de fick in från försäljningen av Jovetic. Juventus ligger bra till med sina marginaler, men man ser att Lotito som alltid ansetts vara snål har försökt att investera lite denna gång med nästan -10 M € i kassan. Milan sålde Boateng för att få tillbaka pengarna från köpet av Matri och tog in Kaka gratis, men totalt blev det en lite kostsam mercato. Napoli storsatsade och trots den stora försäljningen blev det minus. Inter som har köpt storspelare (?) som Belfodil, Icardi och Taider har det största underskottet i kassan.

Om man återigen jämför de italienska storlagens siffror med de europeiska som nämndes tillsammans med deras nya tränare så inser man hur stor skillnaden är i investeringsförmågan. Det är absolut inte jämnt just nu och att Italien är en bit efter kan ingen neka. Men med det sagt så har den italienska ligan lyckats hämta in profiler trots att ligan totalt sett gått plus. Man har alltså som sagt jobbat smart och det är just vad som krävs för att man skall lyckas under den kommande tiden som helt klart lär bli tuff.

En sak är dock säker, Juventus har gjort bra ifrån sig. Vi kommer att titta närmare på Juventus mercato under sommaren 2013 snart!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham