Seedsituationen i Champions – Hur ser det ut inför lottningen?

Under den gångna säsongen var Juventus äntligen tillbaka i Europas finrum, Champions League. Prestationen i den både ärorika och pengagivande turneringen var totalt sett helt klart godkänd för en ”nykomling” med en trupp där totalt 7 spelare någonsin varit med om att komma till kvartsfinal med sitt lag i Champions. Resultatet innebar att Juventus blev laget som bringade in mest pengar efter turneringen men prestationen bidrog med mer än så. Juventus kom på plats nummer 8 i förra säsongens koefficientranking för klubblag i UEFA. Det innebär alltså att om man tittar på den gångna säsongens prestation så skulle Juventus till denna säsong vara toppseedade, dvs man skulle vid Championslottningen vara nummer ett i sin grupp och därmed skulle man slippa möta de allra tyngsta namnen i Europa som Barcelona, Real Madrid och Bayern München. Men som vi alla vet är dock rankingen i UEFA alltid baserad på de 5 senaste säsongerna och Juventus som ju har varit väldigt bleka mellan 2007-2011 ute i Europa var senast i tredje potten. Det innebär alltså att man i rankingen var på plats nummer 17-24 bland lagen som skulle delta i Champions.

Totalt hittade man Juventus inför förra säsongen på plats nummer 43 bakom lag som Anderlecht, Hamburg och Fiorentina. Idag, efter den ”helt klart godkända prestationen” ligger Juventus på 20:e plats. Man klättrade alltså 23 positioner på en säsong och nu ligger alla de nämnda lagen bakom Juve!

Plats nummer 20 innebär egentligen en plats i pott 3, men eftersom att det inte är alla lagen i rankingen som klarar att ta sig till Champions så får Juventus en bättre placering för varje lag som är ovanför i rankingen men som missar Champions. Förra säsongen gav plats nummer 43 en plats i pott 3 och som nu kan hända är att Juventus med en 20:e placering lyckas knipa en plats i andrapotten (placering 9-16). En bättre pottplacering innebär oftast att man får enklare motstånd i gruppspelet och det är just detta som Juve kan vara ute efter i en lång och hård säsong som denna.

Juventus behöver minst plats nr 16 och det innebär att 4 av 19 lag som är före Juventus i rankingen måste missa Champions för att Juve skall nå seed nummer 2.

Rankinglistan med topp 32 lag i UEFA följer nedan (klicka för att förstora):
Topp 32 i UEFAs ranking idag

Lagen som är före Juventus i rankingen och som redan är klara för Champions följer nedan:
Barcelona, Bayern München, Chelsea, Real Madrid, Manchester United, Porto, Benfica, Atlético Madrid, Shakhtar Donetsk, Marseille, CSKA Moskva och PSG.

Lagen som är före Juventus och kommer att kvala in till Champions:
Arsenal, Lyon, AC Milan och Schalke 04.

Lagen som är före Juventus men som är helt ute:
Inter, Valencia och Liverpool.

Det innebär alltså att 12 lag redan är vidare, medan 3 lag redan är ute och 4 lag behöver spela i sista kvalomgången.

Sista kvalmatcherna inleds idag och de följer nedan (klicka för att förstora):
Sista kvalomgångens matcher (omgång 1)

Det som krävs för att Juve skall nå en placering i andra potten är alltså att ett av de fyra lagen som kvalar inte lyckas.

Toppseed i Champions kommer att vara:
Barcelona, Bayern München, Chelsea, Real Madrid, Manchester United, Porto, Benfica samt Atlético Madrid eller Arsenal.

Juventus kommer med all säkerhet att stöta på ett av dessa lag. Observera att om Arsenal lyckas kvala in så är de med i toppseeden, annars blir det Atlético Madrid.

Andra Seed är oviss eftersom att det finns tre lag som kvalar som kan vara med eller inte, samt att Atlético kanske är med där om Arsenal kvalar in. Men om Juve kommer i Seed 2 så ”undviker” man potentiellt möte med lag som PSG, Atlético Madrid, Shakhtar, Lyon, Schalke och Marseille.

Det intressanta är dock att Manchester City, Dortmund och Zenit är med i Seed 3. Risken är mindre att man möter just dem rent statistiskt då det är tre av åtta lag, medan en plats i Seed 3 i princip garanterar två starka motståndare. Men även i Seed 2 så kommer man inte helt undan risken att hamna i en ”dödens grupp” för andra säsongen i rad.

Seed 4 har som vanligt betydligt svagare lag, förhoppningsvis blir det FC Köpenhamn så att Juventini kan invadera Danmark ännu en gång.

Det ser självklart tufft ut inför lottningen som äger rum den 29 augusti klockan 17.45. Men Juventus skall inte behöva vara rädda för någon då man senast lyckades besegra och slå ut regerande mästarna från gruppspelet!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham