Moggi i Libero: ”Contes intelligens manifesterar sig i varje moment, laget agerar som en orkester”

Luciano Moggi skrev sin sedvanliga text i tidningen Libero och denna gång analyserade han den första omgången:

Om Milan:
”Dålig, väldigt dålig var Milans start på detta mästerskap hemma hos nykomlingen Hellas Verona. Förra veckan så pratade vi ju om problemen i Milan, speciellt i försvaret. De var mest ansvariga för förlusten. Milan lider sedan ett år tillbaka av problemet att de släpper in mål på nick (i lördags två), speciellt sedan Thiago Silva lämnat. Att se en som Zapata ställas mot en som Toni gör en ledsen. Hur avlägset är inte Maldinis Milan, idag ser vi ett Milan med Zapata och Mexes, den ene slöare än den andre, även med avseende på reflexerna. Milan såg ut att vara ett lyxigt provinslag som bara klarar av att vinna med kämparaktig frenesi. Det visade de tydligt under de första 15 minuterna när de bokstavligen talat gömde bollen för de stackars Veronaspelarna, som på sin tur var blyga i denna debut… blyga för att de hade Milan framför sig. När Milan ledde med ett mål och de var säkra på en ”lätt” seger, så försvann rossoneri, överväldigade av de gulblåa spelarna som inte hade något att förlora och som demonstrerade på plan vad de verkligen kan. Kanske ger man Allegri skulden, men när man tar hem Silvestre från Inter för att kompensera Boneras skada så betyder det att något inte fungerar som det ska i klubben, det är allt annat än Allegris skuld.”

Om Juventus
”Juventus lyckades få full pott hemma hos Samp tack vare ett kompakt och oövervinnligt försvar och ett mittfält homogent och rationell. Contes intelligenta taktik manifesterar sig i varje moment, en demonstration i hur man får växlingarna att fungera. Som i den aktionen när Samp fick sitt mål bortdömt, ingen rörde sig ända till allra sista stund, för att sätta deras spelare i offsideläge. Laget såg ut som en symfoniorkester, utan solister, men som vinner tack vare kollektivet. Det är svårt att se exceptionella spel, det är en fotboll baserad på goda fötter som man sätter in på plan på ett intelligent sätt. Motsatsen till det som Milan gör, som bara kan vinna om Balotelli gör en bedrift, men som lag aldrig kommer att göra det. Den stackars Allegri har inte samma möjligheter som Conte, inte samma spelare.”

Om Napoli
”En tidning i Bologna skrev: ”Bologna finns inte”. Det vore mer rätt om de hade understrukit Napolis förtjänster. Benitez har tydligen lyckats med att byta melodin, det existerar inte mer solister, det är en totalfotboll med goda fötter där Hamsik verkar ha funnit sin form (han saknar bara lite kontinuerlighet). Det finns styrka (Zuniga, Maggio, Inler och Behrami), det finns kvalité (Hamsik, Callejon och Higuain), allt som behövs för att bli en verklig motståndare till Juve, tillsammans med Montellas Fiorentina.
Fansen hoppas på det, vi tänker på det, även om det som verkligen gör skillnaden mellan de tre lagen är Juves försvar. Synd att Napoli inte tänkt på att förstärka denna zon, som Fiorentina gjort.”

Om Inter
“Med ankomsten av Mazzarri så förväntade sig alla ett annorlunda Inter, mer eller mindre slagkraftigt, och så blev det. Blåslagna med den lille Nagatomo (på nick) mot ett Genoa som ända tills 15 minuter kvar att spela förtjänade 0-0. Inter, trots vinsten, visade upp sina sedvanliga problem; defensiva svagheter med Ranocchia och Juan Jesus, en Cambiasso som trots sin åldergräns var den som ledde och dirigerade mittfältet. Där framme mycket litet trots den unge Icardi.”

Om Roma
”Under tiden så presenterade sig den nye tränaren, Garcia i Livorno, på allra bästa sätt. Giallorossi vann helt välförtjänt genom att visa upp några taktiska färdigheter och vilja att vinna. Det räckte med att se på hur alla spelarna kramade om varandra efter De Rossis mål, det verkade som om de just vunnit Champions. Det är inte ett konkurrenskraftigt lag men de kommer att göra ett bra mästerskap.”

Om Lazio
”Med en stor prestation av Hernanes så slog Lazio Udinese och de demonstrerade att de kan hålla sig kvar på toppen, men det kanske mest tack vare deras kontinuitet och Lotitos goda regering.”

Fino Alla Fine!
/Lorenzo