Lottning i Champions – Gruppspel!

Under den gångna säsongen var Juventus äntligen tillbaka i Europas finrum, Champions League. Prestationen i den både ärorika och pengagivande turneringen var totalt sett helt klart godkänd för en ”nykomling” med en trupp där totalt 7 spelare någonsin varit med om att komma till kvartsfinal med sitt lag i Champions. Resultatet innebar att Juventus blev laget som bringade in mest pengar efter turneringen men prestationen bidrog med mer än så. Juventus kom på plats nummer 8 i förra säsongens koefficientranking för klubblag i UEFA. Det innebär alltså att om man tittar på den gångna säsongens prestation så skulle Juventus till denna säsong vara toppseedade, dvs man skulle vid Championslottningen vara nummer ett i sin grupp och därmed skulle man slippa möta de allra tyngsta namnen i Europa som Barcelona, Real Madrid och Bayern München. Men som vi alla vet är dock rankingen i UEFA alltid baserad på de 5 senaste säsongerna och Juventus som ju har varit väldigt bleka mellan 2007-2011 ute i Europa var senast i tredje potten. Det innebär alltså att man i rankingen var på plats nummer 17-24 bland lagen som skulle delta i Champions.

Totalt hittade man Juventus inför förra säsongen på plats nummer 43 bakom lag som Anderlecht, Hamburg och Fiorentina. Idag, efter den ”helt klart godkända prestationen” ligger Juventus på 20:e plats. Man klättrade alltså 23 positioner på en säsong och nu ligger alla de nämnda lagen bakom Juve!

Plats nummer 20 innebär egentligen en plats i pott 3, men eftersom att det inte är alla lagen i rankingen som klarar att ta sig till Champions så får Juventus en bättre placering för varje lag som är ovanför i rankingen men som missar Champions. Förra säsongen gav plats nummer 43 en plats i pott 3 och denna säsong kommer Juventus med en 20:e placering knipa en plats i andrapotten (placering 16 bland lagen i Champions).

Juventus skall tacka Real Sociedad för detta då de besegrade Lyon med totalt 4-0 i kvalet.

Rankinglistan med topp 32 lag i UEFA följer nedan (klicka för att förstora):
Topp 32 i UEFAs ranking idag

 

Det är alltså 4 Seed Pottar och ett lag från varje kommer att lottas in i Grupp A-H. Inga lag från samma land kan mötas redan i gruppspelet.

Seed Pott 1:
Barcelona, Bayern München, Chelsea, Real Madrid, Manchester United, Arsenal, Porto och Benfica.

Seed Pott 2:
Atlético Madrid, Shakhtar Donetsk, Milan, Schalke 04, Marseille, CSKA Moskva, PSG och Juventus.

Seed Pott 3:
Zenit St Petersburg, Manchester City, Ajax, Borussia Dortmund, Basel, Olympiakos, Galatasaray och Bayer Leverkusen.

Seed Pott 4:
FC Köpenhamn, Napoli, Anderlecht, Celtic, Steaua Bukarest, Viktoria Plzen, Real Sociedad och Austria Wien.

Juventus ”riskerar” alltså att få en dödens grupp om de får City eller Dortmund från Pott 3, men samtidigt kan man ju få betydligt ”enklare” motstånd som Basel eller Olympiakos. Pott 4 blandar häftigt, men laget man gärna undviker är Real Sociedad som har visat att de är fantastiskt hungriga och duktiga. Förhoppningsvis blir det FC Köpenhamn så att Juventini för andra året i rad kan invadera Danmark!

Lottningen kommer att vara superintressant och den äger rum imorgon, den 29 augusti, klockan 17.45. Sändningen tar Viasat Fotboll och Eurosport hand om här i Sverige. Genom satellit finns även Sky Sport 1 (Ita), JSC +3 (Ara) och C+ Liga (Spa) samt en hel del andra. Juventus skall egentligen inte behöva vara rädda för någon då man senast lyckades besegra och slå ut regerande mästarna från gruppspelet, men en ”normal” grupp med en stark motståndare och två vanliga är att föredra då Juves kalender ser väldigt tuff ut, med otroligt viktiga matcher i ligan strax före Championsmatcherna.

Vilken vore din drömgrupp?

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham