Juventus överklagan mot beslutet om att ha en ojämn intäktfördelning avvisas av FIGC!

SuperCoppa Italiana spelades för första gången i historien i Kina och Pekings Nationalstadion (även känd som fågelboet eller Bird’s Nest) i 2009. Efter det skrev Lega Serie A på ett kontrakt där man kom överens med arrangörer i Kina om att supercupfinalen, fram till år 2016, skulle spelas där vid tre ytterligare tillfällen. I 2010 spelade man i Milano, men efter det spelades finalmatchen i Peking två år i rad då Milan och därefter Juventus vann.

Till att börja med ville man spela matchen i Kina även i år, men Juventus som redan förra sommaren hade fått stå över en USA-turné på grund av att supercupfinalen skulle spelas i Kina ville istället spela matchen i Italien eller någonstans närmare var de hade sin USA-turné. Det fanns ju trots allt ytterligare tre år under vilka man kunde spela den sista matchen i Kina. Motståndarna Lazio med Lotito i spetsen gjorde det däremot omedelbart klart och tydligt att de förväntade sig att få samma summa som de hade fått om man spelat i Kina. Premierna är något högre om man spelar i Kina då de delar ut 1.8 M € till varje deltagarlag och detta var en summa som Lotito var fast besluten om att få oavsett var man skulle spela.

Fågelboet i Peking

Lazios president Claudio Lotito sade följande:
”Det finns ingen riktig orsak till att inte kunna spela i Kina. Jag nekade en turné i Sydamerika som var värd 2 M € så att reglerna skulle respekteras”.

Andrea Agnellis svar var:
”Det finns ingen skyldighet att spela supercupen i Kina. Lega har gått med på att spela tre finaler i Kina fram till 2016 och 2 matcher har redan spelats där. Varför spelar vi inte där nästa år, eller året därefter?”

Juventus fick självklart rätt i att inte behöva spela i Kina och kunde därmed delta i Guinness International Champions Cup 2013 i USA. Men konsekvenserna skulle bli värre än befarat.

SuperCoppa Italiana har egentligen fasta traditioner. Om matchen spelas i Italien så är det på ligavinnarens hemmaplan. Så har det alltid varit om man inte spelat på en neutral plan utanför Italien. Gazzetta dello Sport skrev om att Juventus och Agnelli kunde kompromissa eftersom att Lotitos lag hade gått med på att inte spela i Kina. Agnelli var beredd att ge Lazio några hundratusen Euro från Juves del av intäktspengarna om man exempelvis spelade matchen i USA. Det gick Lazio inte med på och efter att många olika alternativ inte fungerat så blev det till slut Stadio Olimpico di Roma och hemmaplan för Coppa Italia vinnarna Lazio. Det hade aldrig hänt förut men Agnelli och Juve accepterade beslutet, dock så ville man att pengarna skulle delas upp jämnt.

Det fick bli Stadio Olimpico di Roma istället

Lega Serie A bestämde den 27 juni däremot att Lazio skulle få de 1.8 M € som de annars skulle vara garanterade att få om matchen hade spelats i Kina. Resten av pengarna (en betydligt mindre summa) skulle gå till Juventus. Juve överklagade omedelbart domen hos FIGC (italienska fotbollsförbundet) då de ville ha en jämn uppdelning av intäkterna från supercupfinalen.

Matchen spelades den 18 augusti och vi minns alla… Juventus vann på fotbollsplanen. Men hur gick det då med överklagan?

I Rom igår (den 5 september 2013) skulle FIGC fatta beslut i ärendet och ta ställning till Juventus överklagan. Lotito var själv närvarande tillsammans med advokaten Gentile, medan Juventus företräddes av advokaterna Chiappero och Turco. Enligt Tuttosport varade diskussionerna i lite mer än en halvtimme och därefter kom beslutet att avvisa Juventus överklagan. FIGC förklarade sitt beslut med följande citat:
”Med utgångspunkt från bestämmelserna i de federala stadgarna och reglerna för Lega Serie A och andra tillämpliga federala regelverk avvisas överklagan på grund av bristande behörighet att pröva ärendet”.

Det man säger är alltså att man inte kan utgå från befintliga regelverk och stadgar för att fatta ett beslut. Man har helt enkelt inte tillräcklig kompetens att göra det och därför avvisar man överklagan. Det som nu händer är att Juventus istället får vända sig till den italienska nationella olympiska kommitténs (CONIs) högsta råd med förhoppningen att de har kompetensen eller behörigheten att fatta ett beslut i ärendet.

Behandlingen av ärendet blev alltså identisk till hur Calciopoliärendet behandlades senast. Ett förbund som skall besluta medger att de inte har behörighet att göra det på grund av bristande kompetens och därefter avvisas ärendet. Juventus måste på sin tur vända sig till en annan instans för att få sitt ärende prövat. Juventus kommer dock inte att ge upp.

Frågan är nu; Hur kan Lega Serie A ha behörigheten att besluta om att fördela pengarna på ett visst sätt (som är fördelaktigt för Lazio) medan FIGC inte kan ändra på fördelningen så att det blir jämnt?

Man behöver absolut inte dra förhastade slutsatser och säga att FIGC och Lega Serie A jobbar emot Juve, men det är helt klart något som inte stämmer när man först fattar ett beslut och därefter anser sig själv inkapabel att fatta ett liknande beslut. Pengarna från intäkterna samt arrangörerna har historiskt alltid fördelats jämnt och man har alltid spelat hemma hos ligamästaren eller på neutral mark, men även det fick sig en ny historia. Det enda som inte ändrades var att Juve vann på plan precis som de skulle. Förhoppningsvis löser situationen sig med ett beslut från CONI istället.

Juventus vann med 4-0 trots bortaplan

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham