Juventus, ”It’s Raining Money – Hallelujah”!

Champions League 2012-2013: Juventus inkasserade 74 miljoner euro!

”It’s Raining Men” är ju en hit med Weather Girls från 1982, men i detta fall borde man kanske kalla det för ”It’s Raining Money” då det fullkomligt regnar pengar över Juventus!

65 M € är summan som Juve fick för sitt deltagande i Champions League 2012-13. Det är hela 10 M € mer än Europamästarna Bayern, och detta tack vare ”market pool”, skriver La Gazzetta dello Sport idag som har sammanställt en report från matcherna förra säsongen och som understryker hur Juventus inkasso är ett rekord, framförallt då att Chelsea, förra årets vinnare stannade på 62,9 miljoner euro. Summan som Juve inkasserat gör ännu mer väsen av sig då Contes lag fick träda ur turneringen redan i kvartsfinalen tack vare just Bayern som avslutade turneringen med 55 miljoner euro mer i kassan.
Det är ”market pool” som gör detta möjligt och som paradoxalt premierar Milan, trots att de åkte ur redan i åttondelsfinalen, med 51,4 miljoner Euro.

gazzetta-champions
Siffrorna som är relativa för säsongen 2012-13 har inte släppts officiellt av Uefa (de kommer att göra det i samband med lottningen för den kommande Championssäsongen) men ”La Gazzetta” förutser, för de Italienska lagen uppmuntrade uppgifter: 65 315 000 till Juventus och 51 357 000 för Milan. Till Bayern blir det 55 M €, Borussia som förlorade i finalen får 54.2 M €, och semifinalisterna Real Madrid och Barcelona får 48.4 M €, respektive 45.5 M €.

Juve och Milan är överlyckliga såklart, framförallt tack vare “market pool”, men vad är det egentligen?
När UEFA bestämmer hur mycket pengar som skall ges till klubbarna som medverkat i Europa så delar man den totala summan (905 M € i år) i stort sett lika delar: 50 % för resultatet, och kvarstående 50 % för ”market pool” (som är bundet till televisionsmarknaden för varje land). Detta är alltså orsaken till att Juve och Milan fick ihop så mycket. Market pool för de italienska lagen är en stor summa på över 80 M €, tack vare TV-rättigheterna som betalats av SKY Italia och Mediaset. Man delar därefter detta baserat på antalet matcher spelade, Juve 10 och Milan 8 och hur lagen placerade sig i den föregående serien (Juve etta och Milan tvåa). Detta gör alltså att BiancoNeri och RossoNeri delar på en stor kaka och att de samtidigt får två riktigt fina bitar var. Med de 8.7 M € som Juve fått från biljettförsäljningarna i Champions så stiger den totala summan till hela 74 miljoner, en summa som Agnelli och Marotta har anledning att vara glada över!

Fino Alla Fine!
/Lorenzo