Boniperti intervjuad av Tuttosport: ”Tredje raka Scudetton är möjlig, men jag kan garantera att det inte blir lätt!”

Legenden Giampiero Boniperti intervjuades av Tuttosport och talade om en hel del intressanta aspekter trots att han inte är den som brukar tala ut särskilt mycket. Han vann fem Scudetti under sin tid i Juventus men han lyckades själv aldrig vara med om ett Scudetto-hattrick. Intervjun följer nedan:
“Jag försöker alltid att prata så lite som möjligt offentligt, och när jag gör det, som nu, så vill jag inte vara bland de som argumenterar utifrån. Sett till hur laget fungerar så finns det inga motiv alls för att inte vara nöjd. Sedan så vet ni ju att Juventus för mig är Juventus. Jag försöker framförallt roa mig med Juventus. Jag tycker om Bayern och de två Spanska lagen, Real och ännu mer Barcelona.”

Om den pågående säsongen:
“Att ha nått ända hit är viktigt, men nu när vi är där så måste vi fortsätta på denna väg. Man ska lämna laget ifred, utan att sätta press på dem. Lo Scudetto är ett objektiv vi kan nå, men jag kan garantera att det inte alls är lätt att vinna den tre år i rad, som så många kanske tror. Tycker att Napoli och Roma är på samma nivå som Juve, de ställer till besvär på samma sätt och så kommer det att vara ända till slutet. Jämfört med Italien, så finns det några verkligt besvärliga lag i Europa. Matcherna mot Real Madrid var två underbara matcher, där Juve spelade bra vid båda tillfällena. Sen får man inte glömma bort att spanjorerna har mycket starka spelare.”

Om Conte:
“Sista gången vi hördes var i somras på hans bröllop. Jag följer honom genom Juventus matcher. Det enda jag kan komma på att säga till honom är att fortsätta såhär, för det går alldeles utmärkt. Jag skulle aldrig tillåta mig själv att ge honom några råd.”

Om Tevez:
“Vi pratar om en man och anfallare med stora siffror, en som vet hur man spelar fotboll. En riktig argentinare. För det mesta så gör man aldrig fel genom att välja en argentinare, de har en stor tradition som fotbollspelare och i vårt mästerskap så trivs de alltid bra. Tevez kan allt som varje stor spelare kan, de som vet hur man ska hantera fotbollen. Jag vill inte jämföra honom med Sivori, det var en annan epok, men låt mig åtminstone säga som så att ge mig Sivori och Charles i det aktuella Juve och sen får vi se…”

Giampiero bildade ju en fruktad trio tillsammans med argentinaren Omar Sivori och walesaren John Charles. Det är alltså ingen överraskning att Boniperti ser likheter då det var ett bra tag sedan Juve hade en explosiv argentinsk anfallare. Men vad säger legenden om andra delar av Juve?

Om mittfältet:
“De två icke-italienarna, Pogba och Vidal, är verkligen bra. Marchisio diskuterar man inte ens. Och sen finns Pirlo…. men Pirlos kontrakt håller på att ta slut. Pirlo vilade sig lite i Milan och hans värvning var bra för vår hälsa. Han är visserligen 34, men en som han, drivs av sin klass. Det är en expert som vet var och hur man sparar sig och när man ska lämna ifrån sig bollen i svåra ögonblick. Han kan mycket väl fortsätta, de som har talang varar längre än andra.”

Om Buffon:
“På sista tiden har jag hört mycket kritik mot hans person. Jag är inte alls överens. Att begå misstag är mänskligt och att vara en målvakt är en hemsk roll. Hans kontinuitet i sina prestationer är hans kännemärke, och han förblir ännu en av de bästa.”

Buffon inledde på halvfart efter en tidig skada, men han kom så småningom igång och han har nu hållit nollan i 11 matcher. Han har dessutom lyckats ta ett nytt personligt rekord och slå årets bästa siffra när han höll nollan i 745 minuter i följd mellan matcherna mot Fiorentina (omgång 8) och Atalanta (omgång 17). Det betydde alltså att Juve höll nollan samtidigt som de vann i 8 raka matcher. Hur kan man klaga nu?

Men sedan finns det ju andra bekymmer…

Om ”stängningen” av Curva Scirea:
“Det är en hemsk effekt. Om sanningen ska fram så kände jag bara mycket besvär av det. Jag tycker inte om att Scireas namn blandas ihop med sådana gester. Gaetano var en extraordinär och utomordentlig man. Han fick mig alltid ur rubbning med sina svar, han gav ifrån sig få, men de han gav var alltid rätta. Han var inte som alla andra.”

Grande Boniperti, tack och God Jul och Gott Nytt år!

Fino Alla Fine!
/Lorenzo