Andrea Agnelli talade i London på Leaders in Footballs sjätte evenemang!

Igår, den 9 oktober, drog Leaders in Football igång sitt sjätte evenemang sedan de grundades i 2007. Evenemanget som ägt rum en gång per år sedan 2008 syftar på att föra samman världens viktigaste ledare inom fotbollen för att diskutera viktiga frågor som bland annat ekonomi, federationer och regler. Denna gång hölls evenemanget i London, i Chelsea FCs lokaler på Stamford Bridge, och Andrea Agnelli var en av de som var på plats.

Idag fick han tillsammans med Galatasarays ordförande Ünal Aysal svara på viktiga frågor under konferensen och nedan följer några av de viktigaste sakerna som Agnelli sade:
”Vi måste ändra på hela det italienska systemet då vi är fast i ett ingenmansland. Vi spenderar den mesta tiden på att debattera om hur pengarna skall användas istället för att tala om hur den italienska fotbollen skall utvecklas på en internationell nivå. Fotbollen har möjlighet att vara ledande i den italienska politiken då den följs av halva landets befolkning. Ett ansvarstagande, en vision och disciplin måste tillämpas för detta.

Om vi tittar på vad Serie A har representerat en gång i tiden, 10 till 15 år sedan, så var det drömplatsen att spela för de internationella fotbollsspelarna. När jag studerade i England så visades Serie A överallt i landet och folket talade om Serie A var du än gick. Det var dock en annan era och saker och ting har idag förändrats.

Premier League var på den tiden inte alls vad ligan är idag. På annat håll har den tyska fotbollen växt i 10 år. De har haft ett tekniskt upplägg, jobbat tillsammans med federationen och varit värdar för VM. Spanien har två av världens största varumärken. Frankrike sparkar även igång med hjälp av utländska investerare. Om jag skulle bedöma situationen utifrån en fotbollsspelares perspektiv så skulle jag säga att Serie A inte längre är en slutdestination och dröm för spelare utan snarare är en mellanlandning på vägen.

Om vi fick ett väldigt högt bud på en av våra största talanger idag, den franska 20-åringen Pogba, skulle vi då kunna behålla honom? Jag vet inte. Jag tror inte att vi för tillfället har den ekonomiska styrkan att hålla kvar en sådan spelare. Titta bara på Milan, de var tvungna att låta Ibrahimovic och Thiago Silva gå. Du kan vara en attraktiv klubb, men du måste också ha den ekonomiska styrkan för att kunna utmana.”

Det finns alltså ett stort politiskt och ekonomiskt problem i hela Italien som Agnelli ser en lösning på genom fotbollen. Men för att det skall hända så måste man ändra på mycket inom den italienska fotbollen. Första steget enligt honom ligger i att modernisera fotbollsarenorna i landet:
”Fotbollsstadion är där showen visas och skillnaden utgörs utifrån ett biljettförsäljningsperspektiv. Att ha en fin hemmaplan som är fullsatt tillåter dig att marknadsföra din produkt till en global publik. Vår gamla arena, Stadio delle Alpi, kunde ta emot omkring 68 000 människor, men var som en katedral i en öken. Det var ovänligt, stämningen var kall och inte passande för att se fotboll och publiksnittet var mycket lågt jämfört med kapaciteten. Vår nya hemmaplan, Juventus Stadium, har 41 000 platser, och det är praktiskt taget utsålt varenda match. Förut hade vi 13 M € från stadionintäkterna, men nu står siffran på 40 M €. Här i Stamford Bridge har de mellan 80-90 M €, och det är en siffra som jag har som utgångspunkt när jag tänker på Juventus Stadium. Vi borde kunna dubbla våra stadionintäkter. Men det är svårt att uppnå i den nuvarande ekonomiska situationen och det faktum att våra konkurrenter sätter så låga priser.”

Agnelli har alltså ett exempel att stoltsera med i Juventus Stadium, men samtidigt medger han att det blir tungt när inte alla andra hänger på i utvecklingen. För att nå det riktiga målet och få tillbaka en stark italiensk liga krävs det att alla jobbar tillsammans. Han fortsatte:
”Det handlar inte om en enmansshow, detta är ett system. Tjugo klubbar måste dela på en vision. Tillsammans är vi starkare än vilken individ som helst. Det bästa exemplet är den europeiska klubbassociationen. Vad de har lyckats göra på fem år för att knyta samman och utveckla en stark förståelse med FIFA och UEFA är extraordinärt. De är även tillräckligt lyckligt lottade att ha en ordförande som Karl-Heinz Rummenige som har spelat sporten och som nu leder en av världens största klubbar.”

Avslutningsvis talade även Agnelli om att det finns andra modeller som kan tillämpas i den europeiska fotbollen. Modeller där bland annat de 20 största klubbarna kan bilda en egen turnering eller liga med uppdelningar i en nordisk liga och en sydlig liga, lite som den amerikanska modellen. Det skulle enligt honom vara en ekonomiskt mer gynnande lösning för många toppklubbar. Men med det sagt så talade även Andrea gott om Financial Fair Play (FFP), grundidén är ju fin, men fungerar det i praktiken? Agnelli ger sin syn på det hela:
”Det är en nobel tanke. Alla skulle vara överens om att man inte bör spendera pengar som man inte har. Jag står bakom FFP. Det är den enda förnuftiga åtgärden för att förhindra klubbar att spendera över deras förmågor, men det måste också vara effektivt. Om vi hypotetiskt skulle säga att Chelsea, Bayern München, Real Madrid och Juventus skulle bli exkluderade från Champions League på grund av regelöverträdelser i FFP. Vem skulle då förklara för TV-sändarna att dessa lag inte kommer att vara med? Är detta verkligen det rätta sättet att behålla tävlingarnas värde?”

FFP är alltså ett steg i rätt riktning men Juventus president medger att det i praktiken kan vara mycket svårt att tillämpa idén. Sedan finns det andra modeller som vissa lag kan satsa på istället så det är absolut inte bara den italienska ligan som behöver tänka över framtiden utan även UEFA måste jobba på vissa frågor för att Champions skall förbli den största turneringen med det högsta värdet.

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham