Adrian Mutu – en affär som kan kosta Juventus 17 M €!

Den 1 augusti 2003 skrev Mutu på för engelska klubblaget Chelsea som precis hade tagits över av den ryske miljardären Roman Abramovich. Parma fick en övergångssumma på svindlande 19 M € och förutom Mutu köpte Chelsea på en gång spelare som Véron, Crespo, Joe Cole, Makélélé och totalt köpte klubben spelare för 172.2 M €. Fyra mål på de tre inledande matcherna gjorde att det såg strålande ut för rumänen Adrian, men trots att det totalt blev 25 matcher i ligan och sju matcher i Champions blev det bara ytterligare tre mål. Den andra säsongen hann knappt dra igång innan Mutu testade positivt i en slumpmässig drogprovtagning september 2004. Det visade sig att den talangfulle anfallaren led av ett kokainmissbruk och han blev avstängd av engelska FA i sju månader. Han fick även en bot på 20 000 £ och skulle få genomgå ett rehabiliteringsprogram. Ingen överklagan gjordes av Mutu som dessutom fick sitt kontrakt hävt av Chelsea officiellt den 1 oktober 2004.

Den nyanställda tränaren José Mourinho sade följande enligt BBC Sport den 30 oktober 2004:
”Klubben kan inte belastas, det är Mutus fel. När jag träffade Mutu i början av juli så var han med sina två agenter och jag sade till dem att: ”jag har information om att Mutu tar kokain”. Alla tre skrattade och nekade alltihop genom att säga att det fanns många stora lögner om Adrian. Efter det talade jag inte med honom igen eftersom att de hade förnekat situationen han befann sig i.”

Mutu med sin gamla tränare Mourinho i Chelsea

Misstanken fanns där alltså redan innan det positiva svaret från testningen och Chelseas VD, Peter Kenyon, sade då enligt BBC Sport den 30 oktober 2004:
”Kontraktet är ganska så tydligt och användandet av droger är ett stort tjänstefel som leder till upplösning av kontraktet.”

Mutu blev kontraktlös och efter ett år så skrev han på för Livorno för att därigenom kunna komma till Juventus i Januari 2005. Han var med och hjälpte till när Juve vann sin andra raka Scudetto med Capello och nummer 29 i historien, sedan var han även med och firade den 28:e Scudetton men i samband med Calciopoli (farsen) såldes han till Fiorentina för 8 M €.

Mutu siktade på Scudetto nummer 30

Det intressanta är att under 2005 så lade Chelsea fram en anmälan för att få ersättningar av Mutu. Även om de hade lyckats häva kontraktet för att slippa undan att betala stora lönesummor trots att han inte kunde spela och att han missbrukade droger så hade de förlorat stora summor framförallt i samband med övergången. Man talade om oerhört stora summor, men först den 7 maj 2008 kom domen. En bot på dryga 17 M € skulle betalas inom 30 dagar!

Mutu överklagade flera gånger och tillslut, den 7 oktober i år, så bestämde FIFAs Dispute Resolution Chamber (kammare för konfliktlösningar) att Juventus och Livorno tillsammans skulle betala 21 M € till Chelsea. Juventus del av betalningen låg på 17 M €. Detta efter att man i en prövning den 25 april 2013 gjort gällande att Juventus var gemensamt skyldiga att betala ersättningskostnaden till Chelsea för att Chelsea brytit Mutus kontrakt efter spelarens kontraktsbrott.

Hur Juve kom in i bilden för att ersätta återstår som en gåta och Juve skriver i ett pressmeddelande, som de släppte igår, följande om FIFAs (minns sagt ifrågasättbara) beslut:
”Detta beslut baserades på de föregående förfarandena som resulterade i att Mutu avskedades av Chelsea i 2005 efter drogmissbruk. Dessa händelser involverade endast  Chelsea och Mutu då Juventus på inget sätt alls hade bidragit till spelarens kontraktsbrott och ej heller var delaktiga i förfarandena.”

Andrea Agnelli tillsammans med Giraudo, Capello och Moggi

Juventus har redan den 29 oktober lagt fram sin överklagan till FIFA inför Tribunal Arbitral du Sport (TAS) och det innebär att verksällandet av domen har skjutits upp fram tills dess att en ny dom har kommit. Juventus skriver följande:
”Juventus anser att de har fullvärdiga argument som stödjer deras sak, och anser därför att risken att förlora målet är osannolik. Om TAS beslutar om en missgynnande dom kommer det fortfarande vara möjligt att överklaga till den federala högsta domstolen i Schweiz.”

Juve riskerar alltså just nu att betala 17 M € för att Adrian Mutu missbrukade kokain medan han spelade i Chelsea. Hur sambandet finns där är svårt att förstå. Det som vi vet idag är dock att Mutu även i Fiorentina åkte fast i en dopingkontroll. Då blev han avstängd och Fiorentina slängde ut honom från sitt lag. Efter en offentlig ursäkt fick han dock komma tillbaka igen.

Låt oss hoppas på att Juve blir rättvist behandlade denna gång. En sak är säker i alla fall och det är att Juve verkligen verkar vara beredda i fallet!

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham