Anledningen till att Juventus Stadium ännu inte har fått ett sponsornamn?

Hela två år efter invigningen av Juventus nya hemmaborg “Juventus Stadium” har ännu ingen sponsor gett arenan ett namn. Därmed saknar arenan ett officiellt namn och Sport Five har i princip ”förlorat” 2 år av sin kontraktstid som sträcker sig till 2023. Vi skall försöka förklara anledningen till detta.

Två år med ”Juventus Stadium” som namn innebär att det under två år har pågått en jakt efter en lämplig sponsor som kan ge anläggningen ett namn och fylla på kassorna. Det är inte en kort tid och man börjar undra vad det är som händer egentligen?

Nu är det vissrligen inte så att Juvefansen precis dör av längtan om att få ändra namnet. För de flesta fansen är det tvärtom bara bra som det är och många är de som inte vill se sin hemmaarena med ett namn givet av någon elektronikjätte, något flygbolag eller en stormarknadskedja etc. Men hur man än vänder eller vrider på det hela så handlar det ju trots allt om affärer och då finns det tyvärr vissa ”regler”. Pengarna, speciellt inom fotbollsvärlden, räcker aldrig till och de väger mer än känslorna idag. Att Sport Five vill ändra namnet råder det ingen tvekan om. Men situationens verklighet är den att ingen har gjort sig hörd, ingen har lämnat ett konkret bud eller förslag. Det finns några som prövat men som därefter har funnit stora och svåra hinder på vägen.

Italien lider av en svår ekonomisk kris, den värsta efter andra världskriget, och som följd har de italienska företagen en minimal lust att investera. Sedan finns en del andra förhinder som begränsar utbudet. För att ge namn åt Juventus Stadium så tar man inte ens i övervägande andra bilmärken förutom Fiat, andra tekniska sponsorer förutom de som redan har avtal med Juve och inte ens de direkta konkurrenterna till de som redan sponsrar Juve just nu får involveras enligt Corriere della Sera. Om inte det skulle vara nog så finns det även ett annat hinder, nämligen staden Turin. Staden där bland annat dagens Juvespelare Claudio Marchisio och Sebastian Giovinco är födda anses i Italien ekonomiskt sett vara en slags ”förstad”. Detta trots att det är en stor och viktig stad.

Walter Crippa som är verkställande direktör för Sport Five, företaget som betalade 75 M € för namnrättigheterna för Juventus Stadium, för i 12 år (10 år kvar som sagt) sade:
”Om det hade varit i Milano så hade det varit mycket lättare att finna ett namn till stadion”.

Men jag föredrar personligen att man väntar in det rätta förslaget istället för att välja den allra första som kommer. Det ska ju trots allt passa in på något sätt, så att man känner att det är en del av Juventus ändå.

Fino Alla Fine!
/Lorenzo