Contes första presskonferens denna säsong – Livesändning genom Juventus Channel!

Första presskonferensen för säsongen 13/14 drar igång klockan 15.30 idag (11 juli 2013). Se den här på vår hemsida genom Juventus Channels YouTube kanal.

Contes första presskonferens Säsongen 13-14

Närvarande på presskonferensen var Antonio Conte själv och han drog omedelbart igång frågorna för att svara. Några av uttalandena och svaren på frågorna följer nedan:

Mister påbörjade det hela med följande ord:
”Att jobba är ett viktigt ord för oss, att växa är också fundamentalt för oss, även genom att se på möjligheter att förstärka laget varje år. Man skall ha den ekonomiska krisen i åtanke. Den har påverkat oss alla. Jag tror att vi har gjort något exceptionellt eftersom att vi redan har förbättrat vårt anfall med 9 miljoner. Jag tror att det verkligen var en extraordinär bedrift att lyckas få Tevez. Detta demonstrerar klart och tydligt att vi jobbar hårt för att det finns ett projekt och folk som är mycket nuvarande på både nuet och framtiden.”

Vilka är dina förväntningar och förhoppningar för ditt lag som precis har vunnit ligan två gånger i rad?
”Jag tror att situationen två år sedan var mycket annorlunda och att den inte passade Juventus eftersom att Juventus inte hade vunnit under de senaste åren och inte hade varit frontfigurer heller. Över de två senaste åren har Juventus igen blivit vad de varit och vi har lyckats att skriva viktiga sidor i vår historia. Över de senaste få åren har vi lyckats att återfå det anseende som var typisk för Juventus i Italien och över hela världen. Nya spelare som kommer till Juve vet detta mycket väl och vi är alla mycket medvetna om dessa viktiga bedrifter. Men om man inte är tillräckligt ödmjuk eller är beredd att offra tillräckligt mycket och jobba samt övervinna gränserna dag för dag och lägga in en stor insats så kommer man inte att lyckas med stora bedrifter. Det är vad vi måste göra under det kommande året.”

Litade du på klubben inför mercaton och är du besviken på att ni sålt Giaccherini?
”I detta arbete skall man inte skilja mellan mig och klubben. Jag är inte här för att hylla klubben utan jag är här för att hylla det arbete som vi alla har gjort tillsammans. Ofta försöker man att åtskilja, men det är inte rätt. Vi är en och samma enhet, både när positiva och negativa saker inträffar. Vi befinner oss i en ekonomisk kris som inte skall underskattas och det är något vi känner av varje dag. Om vi köper spelare så måste vi självklart också sälja. Vi har varit mycket bra då vi har köpt rätt spelare vid rätt tidpunkt och alltid haft klara idéer. Det är oundvikligt att vi ibland måste släppa taget om vissa spelare. Jag vet inte om Emanueles farväl är officiellt eller inte än. Men jag har jobbat under de senaste två åren med honom och det är självklart en stor smärta när spelare lämnar laget för att de är alla mycket viktiga för mig. Men bortsett från det så förstår jag vilken situationen är och vilka behov laget har. Jag förstår att andra lag uppskattar honom och att de gett honom ett bra bud och sett utifrån detta perspektiv så är jag glad för Giaccherinis skull, men jag är givetvis inte glad över att han lämnar oss.”

Första året var det omöjligt att vinna, andra året sade ni att det blir svårt att åter säkra Scudetton, vilket adjektiv skulle du använda för att beskriva denna säsong där ni är favoriter?
”Det är mitt tredje år efter två exceptionella och extraordinära år utifrån alla synvinklar. Som jag redan sagt förut var det svårt att vinna och att vinna för andra gången i rad var inte enkelt. Vi vet att det blir mycket svårt att vinna ännu en gång. Det skulle vara historiskt att göra det för tredje gången i rad då det inte har hänt sedan 1935. Det kommer att bli extremt svårt, men samtidigt vet vi att om vi är villiga att jobba hårt, offra oss och om vi står emot lidandet på vägen med en stor passion och entusiasm så kommer vi antagligen att kunna vinna och skriva historia. Det viktiga är att mentaliteten är densamma för alla. Mycket beror på spelarnas motivation. Jag vet att spelarna har vad som krävs för att göra något extraordinärt.”

Conte lyste upp som vanligt när han fick chansen att tala om sitt Juventus

Har köpen gjort att Juventus har minskat avståndet till de allra bästa, som Bayern München?
”Det är för simpelt att resonera på detta vis. Om man tror att man minskar avståndet till andra genom att värva så måste jag säga att det inte bara är vi som har värvat och tittar man på Barcelona som köpte Neymar så har avståndet utifrån detta synsett ökat. Bayern har vunnit allt och har redan köpt Götze och frågan är om inte de köper ytterligare spelare. Frågan är då om vi har minskat gapet eller om gapet rent av har ökat. Det hela beror inte riktigt på spelare eller den ekonomiska biten. Om vi tror att det är värvningar som kommer ändra på allt så kommer vi aldrig att ta in detta gap eftersom att många andra klubbar är långt före oss när det kommer till det ekonomiska perspektivet. Om vi med 20 M € kan få tre spelare så kanske ett lag kan lägga 36 M € på en enda spelare som Bayern gjorde med Götze. Vi kan även titta på andra som PSG som lagt 63 M € på Cavani. Det är självklart en stor gåva till Napoli som kommer ha stora medel att använda på marknaden. Jag själv skulle föredra om Cavani fortsatte spela i Napoli för att vi har faktiskt alltid slagit Napoli med Cavani om vi skall vara ärliga.”

Angående Contes ”välkända” sätt att jobba betydligt hårdare än alla andra säger han:
”Jag tror att vi jobbar tillräckligt och inte för mycket. Det är snarare en fråga om att andra lag inte jobbar tillräckligt mycket.”

Vem tror du blir er största rival denna säsong och vad tror du är bäst, att vara sjua två år och sedan vinna två år, eller att alltid vara med i toppen men inte vinna lika ofta istället?
”Jag börjar med sista frågan då jag tror att en toppklubb nuförtiden måste kvalificera in sig till Champions. För då kan du få en viss mängd av miljoner som du sedan kan investera för att låta ditt lag växa. Jag kan alltså säga att detta antagligen är det viktigaste. Men det är oundvikligt för mig att säga annat än att jag personligen föredrar att lämna en viktig stämpel i Juventus historia. Gällande våra rivalers köp så är det långt kvar fram till augusti och det är säkert mycket som kommer att ändras tills dess. Napoli kommer att investera de 63 M € som de får in från försäljningen av Cavani och de har dessutom tagit in Benitez som är en fantastisk tränare som har vunnit allt. Han är underskattad om ni frågar mig och han kommer att tillföra en hel del och göra skillnaden. Om ni frågar mig så skulle jag föredra att de behöll Cavani framför att de får så mycket pengar att kunna investera.”

”En annan stor utmanare är Inter som kommer att ha en bra trupp. Även Milan som vi inte får glömma endast förlorade mot oss under 2013 och som hämtade hem Balotelli. Fiorentina måste också ses som en toppklubb då de har agerat och inte bara talat och eftersom att de lyckades köpa in Gomez som är en landslagsspelare i Tyskland på världsnivå.”

”En annan fin aspekt för vår fotboll i Italien är att Benitez, Gomez, Llorente och Tevez samt andra valde att komma till just vår liga. Det betyder att italienska ligan är bland frontfigurerna och detta är mycket bra och är både stimulerande och befrämjande för oss alla. Det kommer att vara en ära att få möta Benitez.”

Vissa mästare har kommit, men andra går. Är du besviken över att Jovetic lämnar?
”Jovetic har ett mycket högt pris och det tror jag rättfärdigar hans värde då han är en väldigt talangfull och duktig topspelare med en hög potential som kan förbättras och jag tror att han kan bli såld för en högre siffra än 30 M €. Det gör det klart att han kommer att säljas till utlandet då det i Italien inte existerar denna typ av pengar.”

Vad tycker du om att Tevez fick nummer 10?
”När jag som tränare skall börja prata om saker som detta börjar jag le. Oavsett vilket nummer man har på sin tröja är det med prestationen på plan som man talar. Det är relativt om ni frågar mig, livet går vidare… jag spelade själv med nummer 8, lämnade och någon annan tog mitt nummer. Idag är jag tränare och någon gång kommer jag att lämna och då ersätts jag återigen. Det enda som är viktigt och verkligen spelar roll är att Juventus består. Spelarna som har Juvetröjan på sig skall hedra tröjan oavsett om de har nummer 125 eller 74 på ryggen. De måste bidra och känna en riktig tillhörighet till laget med hjälp av en riktig passion, en stor vilja och förpliktelse som visas genom prestationen på plan. Det är det viktigaste och vad som verkligen spelar roll.”

Har du talat med Tevez, blir det 3-5-2 som används?
”Vi har valt dessa spelare för att de har karaktäristiska drag som passar perfekt in i våra principer och vår taktik. Llorente och Tevez känner vi till mycket väl och Tevez i synnerhet passar perfekt i vår fotbollsfilosofi. Ogbonna är en stor talang som kan utvecklas till en av de bästa i världen. Vi har alltså valt alla dessa spelare med en viss mentalitet och vissa egenskaper. Vad gäller Tevez så slogs jag av hans beslutsamhet och hans riktiga vilja och hunger att vinna. Jag förstod omedelbart att han var rätt spelare för oss.”

Över de 3 senaste åren har det talats om Dzeko, Tevez, Van Persie osv, var du lite rädd för att ni detta år inte skulle kunna säkra Tevez eller var du övertygad om att han skulle kunna ansluta?
”Tevez hade den rätta beslutsamheten och viljan samt hungern att vinna och därför var han rätt spelare för oss, tack för mig!”

Med de orden avslutade Antonio Conte sin första presskonferens som var ca 30 minuter lång. Han fick en hel del sagt, både om sitt lag och de andra utmanarna i ligan. Mycket handlar för Conte om att jobba hårt. Att köpa spelare är viktigt men inte avgörande, för efter köpen gäller det att jobba rätt för att få de eftersträvade resultaten. Nummer på ryggen är inte viktigt, utan det viktiga är att man skall förstå innebörden av att man representerar Juventus. Först då kan man ge sitt bästa och hedra tröjan på bästa sätt. För enligt Conte så spelade Juventus under de närmaste åren innan hans ankomst inte på ett sätt som återspeglar det historiska Juve som han känner igen. Det var det första han jobbade på och det är något han tar med sig även idag och i framtiden. 3-5-2 blev halvt bekräftat då Antonio gjorde klart att alla spelare som värvats har tagits in för att de passar lagets mentalitet och fotbollsfilosofi.

Fino Alla Fine, FORZA JUVENTUS!!!
/Riham