AGNELLI, VILKET MISSTAG ATT GÖRA SIG AV MED MAROTTA…

”Det är farligt att riva ett gammalt torn, man kan själv gå i stöpet”
Cit: Henrik Ibsen 1828-1906

Juventus Football Clubs organisationsschema för säsongen 2019/20 ser ut så här:
– President: Andrea Agnelli
– Vicepresident: Pavel Nedved
– Chief Football Officer: Fabio Paratici
– Chief Revenue Officer: Giorgio Ricci
– Chief Financial Officer: Marco Re

Som presidenten Agnelli helt nyligen tillstod: ”Juves struktur kommer att skötas om på ett snabbare och effektivare sätt”, och det genom att inte behöva passera genom de två direktörerna Marotta-Mazzia. Ja, just den Marotta…

Men låt oss ta ett steg tillbaka för att förstå utvecklingen inom Juventus ledning.

 I maj 2010, efter Blancs stora misslyckande, så hamnade Andrea Agnelli på presidentstolen och kallade till sin sida Giuseppe Marotta, som nyss hjälpt Sampdoria att hamna på en hedersam fjärdeplats. Strax efter det så utnämnde han även Fabio Paratici, en briljant chef för scouting av spelare, och som gjorde att presidenten för Sampdoria, Riccardo Garrone blev helt ifrån sig.

Under det första året med Del Neri på bänken så blev det ett autentiskt misslyckande på alla fronter. En ynklig sjundeplats, en omsättning på lika ynkliga 153,9 miljoner euro och med ett underskott på hela 95,4 miljoner euro; ett autentiskt blodbad med andra ord som var frukten av ett amatörmässigt handläggande av klubben och dess resurser.

2010/11 blev också det sista året med Jean-Claude Blanc i Juve som satt där utan några som helst makt och ersattes med Aldo Mazzia och på så sätt bildades ett helt nytt organisationsschema som såg ut så här:

– President: Andrea Agnelli
– Verkställande direktör: Giuseppe Marotta
– Vice verkställande direktör: Aldo Mazzia
– Sportchef och koordinator för det tekniska området: Fabio Paratici
– Tränare: Antonio Conte

Vad som genast framgår är att man nu har två verkställande direktörer dock med skilda arbetsuppgifter. Marotta tog hand om den sportsliga delen medan Mazzia den med fastigheter och annat (som J-Village, bara för att nämna något). Och Nedved? Han är bland de som satt i styrelsen (han är faktiskt den andra största privata aktieägaren i Juventus), och hade där en ratificeringsfunktion, men inte mer.

Denna organisation varade ända tills säsongen 2018/19 när man under styrelsemötet med aktieägarna den 25 oktober plötsligt ändrade på en del saker, som att utesluta Giuseppe Marotta och Aldo Mazzia. Men den som verkligen förstärkte sina positioner var inte så mycket Paratici men framför allt Pavel Nedved.

Agnelli bekräftade med en gång: ”Pavel kommer att ha samma makt som mig”. Vad som gjorde att presidenten så snabbt ville bli av med duon Marotta-Mazzia är än idag höjt i all dunkel. Många påstår att man inte längre kom överens, andra att affären med Ronaldo (som Paratici-Jorge Mendez arbetade med) var grunden till det hela. Andra att det var dags för ett generationsbyte. Vad som än är förklaringen så har Agnelli begått ett misstag som kan stå Juve mycket dyrt. Detta är varför:

Under de åtta åren med Marotta så passerade Juventus omsättning från 153,9 miljoner euro till 402,3 miljoner euro (504,7 om man även räknar in försäljningsvinsterna den 30 juni 2018). Förlusterna samma tid sjönk från -95,4 till -19,2 miljoner euro, men om man bortser från den sista räkenskapen så handlade det om tre år av vinst (+2,3 under 2025, +4,0 under 2016 och hela +42,6 miljoner euro under 2017). Med andra ord, omsättningen nästan tredubblades samtidigt som man höll kostnaderna under kontroll.

Varför beslöt man sig då för att göra sig av med Marotta? Min åsikt är att Juve med Agnelli-Nedved (man bör absolut inte underskatta Pavels roll i det hela) lämnade de tidigare riktlinjerna som alltid varit ett varumärke för Juventus och istället lanserade en mer aggressiv strategi.

Köpet av Cristiano Ronaldo är ju ett ypperligt bevis på detta (31 miljoner euro i lön och innan honom så hade Higuain ”futtiga” 7,5) och som skulle vara det som skulle kunna få en genomslagskraft när det gäller den kommersiella biten inom merchandising som alltid har varit Juventus svaga häl. Förmodligen så var Marotta, som i sitt tänkande, egentligen tillhörde den gamla generationen, emot denna nya vision.

Att sparka honom så där var ett allvarligt misstag. Med Marotta (eller rättare sagt utan) så saknas det nu en den balansen som fungerade som ett slags klister mellan alla medlemmarna i klubben, spelarna inräknade. Paratici är säkert en duktig scout men inte i grad att ersätta en som Marotta i en roll där det krävs en viss diplomatisk färdighet.

En som Pavel Nedved är ännu sämre på det. Men det värsta är att Agnelli ”skänkte” Marotta till konkurrenterna: Inter bockar och tackar och fick nu en ny verkställande direktör vid sidan om den unge presidenten Steven Zhang som i sig inte har det som krävs för att på egen hand leda en historisk klubb som Inter. I praktiken så har Marottas farväl försvagat Juve på ett väsentligt sätt och förstärkt Inter på ett lika väsentligt sätt. Ett drag som hämtat ur ”Dummies”.

Om doktor Umberto, Andreas pappa, fortfarande hade levat så vet jag inte vad han hade att säga om denna operation, men en sak är jag säker på: han hade aldrig drömt om att låta en sådan kunnig person som Marotta lämna Juve, ännu mindre att låta honom gå till en konkurrent, och speciellt då inte Inter.

På den tiden med Umberto så hade ju Antonio Giraudo (som låg bakom projektet med Juventus Stadium och det som man idag har färdigställt på Continassa) samma roll som Marotta . Med andra ord, Umberto Agnelli hade aldrig ”sågat” Giraudo på bekostnad av Moggi, för då hade det hela rasat ihop som ett korthus.

Käre Andrea, det är verkligen synd att din pappa gick bort redan 2014 för han hade ALDRIG tillåtit sig ett liknande misstag.

Fino Alla Fine!
/Lorenzo


GILLAR DU DESSA ARTIKLAR? STÖD DÅ VÅR VERKSAMHET GENOM ATT BESTÄLLA DIN TRÖJA REDAN IDAG! VI HAR NU UTÖKAT VÅRT SORTIMENT MED BÅDE PIKÉTRÖJA OCH KEPS MED EN BRODERAD LOGG!

Den perfekta gåvan för dig själv, dina käraste, dina vänner och alla vänner som du bryr dig om! Visa hela världen vilket lag du älskar och är för evigt trogen och samtidigt stöder verksamheten här på sidan.❤

Lorenzo Callegari

Jag heter Lorenzo Callegari och Juventus har varit min passion ända sen 1966. Född i Italien, uppväxt i Sverige och flyttade tillbaka hem till Italien 1993 där jag än i dag lever mitt liv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0