Villar Perosa, en 60 år gammal tradition!

“Juve är för mig en livslång kärlek, motiv för glädje och stolthet men även besvikelser och frustrationer, hur som helst, starka emotioner, som bara en stark och oändlig kärlekshistoria kan skänka dig.”
Gianni Agnelli

I en enda fras så påminde advokaten sin stora passion för bianconeri. Fem rader som man kopierat och satt upp vid ingången till Villar Perosa. I en liten lokal; ”Una finestra sulle valli” (ett fönster med utsikt över dalgångarna) så finner man sen alltid en gigantisk fotoutställning i svart och vitt som kristalliserar advokatens passion och intresse för bianconeri och som hyllar det odiskutabla förhållande som binder familjen Agnelli med invånarna i den här lilla byn vid Alpernas fot.

Varje år sen hela 60 år tillbaka så är detta en mycket viktig tillställning för hela folket bianconeri och för den gamla damens långa historia. Under dessa dagar på Villar Perosa så har man hållit många viktiga tal som blivit inristade i alla spelarnas och fansen minne, och inte bara.

För just i denna lilla by, Villar Perosa, så har advokaten Gianni Agnelli upplevt oförglömliga moment, och där han tillsammans med brodern Umberto Agnelli och Boniperti har skapat många stora Juventus.

Familjen Agnelli har bundit och det på ett outplånligt sätt, sitt efternamn till Villar Perosa. Den som mest representerade invånarna där var helt säkert Gianni som också var stadens borgmästare. Agnelli byggde även här en fabrik som tillverkade kullager och som gav arbete till nästan alla invånarna, mer än 800 personer.

Under 1800 talet så köpte familjen Agnelli en villa här, ”Villa Agnelli”, som man mest använde som ett sommarresidens under många år. Ända tills 80 talet så låg laget på träningsläger i Villar Perosa och man bodde då på ”Hôtel Bianconero”.

Efter några så beslöt sig klubben för att man bara skulle använda platsen för att spela en vänskapsmatch på Villar Perosa mellan A-laget och Primavera. För detta evenemang så deltar i genomsnitt 5000 personer varje år, alla intresserade av att se matchen och de nya spelarna.

Invånarnas (de kallas för ”Villaresi”) kärlek för Giovanni Agnelli är en otrolig sak och än idag så bär de stor respekt och beundran för familjen från Turin, känslor som än idag lever på ett högst märkbart sätt. Om ni har möjlighet att besöka byn så märker ni det med en gång.

Här har man spelat många vänskapsmatcher med stora mästare som Sivori, Charles, Brady, Zoff, Scirea, Platini, Baggio, Vialli, Zidane, Del Piero, bara för att nämna några…

Det är en speciell match för alla som känner passion för sport och historia. Men framför allt en viktig dag för alla fansen till Juventus, för i grunden, så passerar Juventus långa historia just här, på Villar Perosa under tecknet av Agnelli, igår Gianni, idag Andrea. Om vi analyserar den historiska aspekten så förstår man hur viktig denna match är för hela välden bianconeri; allt detta skapades av advokaten Gianni Agnelli som ville organisera en match för att kunna presentera spelarna för fansen.

Varje år likadant, ett ”amarcord” för alla fansen där man än idag kan se farfar som på 80 talet var där för att se Platini och som nu hand i hand med sin sonson hoppas kunna möta Ronaldo eller de Ligt.

Hotel Bianconeri, Villar Perosa

En berättelse värd att förtäljas är den med Annamaria Libralon, som ägde tidningskiosken i byn (hon lever än idag) och som gärna berättar för dig när Juve under minst en månad bodde på Hôtel Bianconeri: ”Spelarna hittade på en massa hyss, en ny varje dag, de kastade vatten på folk som passerade under deras fönster på hotellet, de stal kålhuvuden från köksträdgårdarna, jag vet inte om de använde dem som fotbollar och sen när de gick ut så var de tvungna att armbåga sig fram bland alla tjejer som stod där och väntade på dem.

Till slut, jag vet att många mästare som kommit till Juve har berättat att när de för första gången besökte Villar Perosa, så var det först då som de verkligen förstod hur stort och viktigt detta Juve är som klubb, vilka ärorika traditioner man bär på och vilken samhörighet som råder mellan spelare, ledning och klubb gentemot deras ägare och president.En enda stor familj, en unik sådan.

Villar Perosa, en tillställning som inte finns att finna någon annanstans i hela världen och som bidrar med att göra Juventus så unik som klubb.

Onsdagen den 14 augusti kl. 17 Juventus A- Juventus B på Villar Perosa (alla biljetterna är slutsålda sen en tid).

Fino Alla Fine!
/Lorenzo

Fino Alla Fine!
/Lorenzo


GILLAR DU DESSA ARTIKLAR? STÖD DÅ VÅR VERKSAMHET GENOM ATT BESTÄLLA DIN TRÖJA REDAN IDAG! VI HAR NU UTÖKAT VÅRT SORTIMENT MED BÅDE PIKÉTRÖJA OCH KEPS MED EN BRODERAD LOGG!

Den perfekta gåvan för dig själv, dina käraste, dina vänner och alla vänner som du bryr dig om! Visa hela världen vilket lag du älskar och är för evigt trogen och samtidigt stöder verksamheten här på sidan.❤

Lorenzo Callegari

Jag heter Lorenzo Callegari och Juventus har varit min passion ända sen 1966. Född i Italien, uppväxt i Sverige och flyttade tillbaka hem till Italien 1993 där jag än i dag lever mitt liv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0