STOLT ÖVER DETTA JUVE

De som vet hur man tänker behöver inga lärare.”
– Mahatma Gandhi

Vi befinner oss i ett ögonblick där spelarmarknaden håller på att bli seriös. Detta borde vara det härligaste momentet, den med positiva spänningar inför ett värv eller en försäljning och ändå så är det få som klarar av att njuta av det som en gång i tiden.

Låt oss ta ett steg tillbaka. Jag gjorde en personlig reflektion. Låt oss säga att jag sen 2006 befunnit mig på ett rymdskepp på resa ute i rymden utan någon som helst kontakt med moder jord och att jag landat just idag och då genast kopplade in mig på internet för att läsa vad man skriver om på det sociala nätverket. Det första jag då letar efter är nyheter om mitt Juventus, om de befinner sig i en katastrofrisk situation, på kollapsens rand med ett inkompetent ledarskap som håller på att förstöra både klubben och laget.

När man läser alla kommentarerna så ser det ju ut så, som att det här laget inte har vunnit mästerskapet de senaste 8 åren, ej heller flera Coppa Italia och Supercoppa Italiana och som dessutom nått finalen i Champions hela två gånger och att man ständigt tillhör toppen bland de bästa klubbarna i Europa.

Vad det gäller den ekonomiska biten så är Juventus klubben som ökat mest av alla de europeiska storklubbarna de senaste åren. Man äger sin egen stadion, hotell, ett museum, Juve stores, Continassa, Vinovo, J-Medical, Europas största köpcenter; Mondo Juve. Som lag har bianconeri tagit hem många av de bästa spelarna som finns. Förutom Ronaldo, i år även den mest unga lovande talangen i världen, Matthijs de Ligt, för att sen inte glömma bort spelare som Rabiot och Ramsey, och nu de som man håller på att förhandla om.

Och vad gör då fansen till Juventus? De flesta glömmer helt enkelt alltför lätt bort allt detta och glömmer alltför snabbt var vi befann oss för bara några år sedan och som idag alltid visar sin missnöjdhet om varje förhandling på spelarmarknaden. Det som nu får fansen att se rött är bland annat förhandlingarna om bytet Dybala-Lukaku och Cancelo-Danilo.

Nu vill jag inte komma in på frågan från en teknisk och taktisk synvinkel, men ställer mig helt enkelt frågan, tror verkligen fansen att ledningen till Juventus plötsligt sådär tappat besinningen?
Tror fansen verkligen att de har underlag för att veta mer än ledningen gör? För det verkar som om man fortsätter att tro att ”vi” vet mer hur man köper och säljer spelare, hur man håller räkenskaperna under kontroll, hur man ska sköta om balansen i omklädningsrummet, hur man ska respektera alla de regler som finns för klubbarna idag?

För bara några år sedan så vägrade spelare som Di Natale att komma till Juve, idag har vi CR7, vi har de Ligt, vi förhandlar om de bästa spelarna som finns och håller allt under kontroll och ändå så finns det de som ständigt klagar och det på ett nästan brutalt sätt? Självklart, var och en har all rätt att vädra sina åsikter, att inte vara överens med klubben och dess ledning, men en sak är att diskutera och vädra sina egna åsikter med respekt och god uppfostran, en annan sak är att behöva läsa vissa vulgära kommentarer, typ; ”Agnelli k*khuvud”, ”Nedved en oäktning”, ”Paratici är skit” och så vidare.

Juve har ett problem med sina fans. Vi är många, jättemånga, Juve är ju det mest älskade laget vad det gäller antalet fans men bland dessa så finns det en hel drös med ignoranta och inbilska personer som inte har den ringaste aning om vad uppförande och respekt innebär. Ärligt talat så ser jag inte samma extrema och hätska uppförande från fansen till andra lag förutom de som man visar i vissa delikata ögonblick, men som oftast bara varar en kort stund.

Jag vill understryka att sköta ett lag, att göra spelarmarknaden och samtidigt behålla allt på en hög nivå, tekniskt sett, och räkenskaperna i god ordning, inte alls är en enkel sak och om vi varje år har den möjligheten att kunna förhandla om de bästa spelarna som finns och att vara aktiva på spelarmarknaden så är det för att klubben med dess ledning vet och förstår att man måste offra någon på altaret då och då och det inte för att man tappat huvudet på något sätt men för att man gör det för det bästa för laget och också, ger oss otacksamma fans möjligheten att kunna fortsätta drömma om att se stora mästare i bianconeri.

Under åren med triaden, Moggi, Giraudo och Bettega, var ju en period där vi fans aldrig diskuterade plusvalenze, bonus, omsättningar och FFP, en period där det inte fanns så många regler, färre kontroller, mer frihet för presidenter som kunde fixa till räkenskaperna med sina egna pengar utan problem och de som har ett gott minne kommer säkert ihåg att för att göra en spelarmarknad så blev triaden tvungna att sälja spelare som Zidane och Inzaghi för att sen kunna plocka hem andra spelare, det för att behålla en hög nivå, konkurrensmässigt sett, samma sak med Bobo Vieri, det har alltid varit så och bara så befann man sig alltid på toppen och det med räkenskaperna i bästa ordning.

Av alla de anklagelser mot klubben som jag läst dessa sista dagar så finner jag även de om att klubben inte bryr sig om ett skit vad fansen tycker och tänker. Tur är väl det, säger jag då. För de klubbar som alltid har gjort det tidigare, seglar idag på stormiga hav. De som låter sig bli vilseleda av denna dynamik gör aldrig det bästa för sin egen klubb. För att sköta om en klubb på allra bästa sätt så måste man förbise dessa ”emotioner” och inte ta åt sig. Jag minns mer än väl när Real Madrid ville köpa Kaka’ från Milan för en rekordsumma till både spelare och klubben (som kanske hade räddat Milan från en katastrof) där fansen började en mycket häftig kampanj mot Berlusconi.

De samlade sig i en massa utanför hans villa i Arcore för att be honom att inte sälja Kaká. Detta var en stor möjlighet för Milan att bygga vidare, en stor möjlighet för alla. Men Berlusconi lät sig övertalas och med sitt sedvanliga sätt så förvandlade han det hela till ett stycke teater i en direktsändning på TV (il processo di Biscardi) där han annonserade ut att han inte alls tänker sälja spelaren och fick då ta emot alla hyllningar (han gillar ju det, än idag). Fansen applåderade honom stort men glömde samtidigt bort att hans handling egentligen satte käppar i hjulet för klubben där problemen ökade efter detta beslut och vi vet ju alla vart Milan står idag. Man kan nog säga samma sak om Morattis Inter, säkert trevligare för han var mer benägen att lyssna till fansens stämningar men detta på ett kortsiktigare sätt.

Man kan inte annat än att behålla sitt förtroende för denna president som vi har och de som leder den, okej, ingen är perfekt här i livet men vad som är säkert är att de alltid tänker på lagets bästa även om detta ibland kan leda till både hat och förakt från fansens sida.


Att sälja Dybala och Cancelo är inte en nyck men obligatoriskt. Många säger att man först måste sälja Mandzukic, Khedira, Rugani…rätt, men vet ni hur många konkreta erbjudanden man fått för dessa spelare? Inga. Så? Man måste få räkenskaperna att stämma, att gå ihop, det oavsett vad fansen tycker och tänker.

Det räcker att än en gång lyssna på det Agnelli sade under presskonferensen när Allegri skulle lämna, klara ord, där han säger att bara den som är i en klubb kan veta och ha till hands alla de rätta informationer som behövs för att ta rätt beslut och att man alltid måste ta beslut oavsett vilket och den som inte är inne i en klubb kan aldrig veta vilka nyanser och detaljer som får nålen på vågen att peka mot ett visst beslut.

Detta är det Juve som jag är så stolt över, så cynisk, praktisk, men samtidigt extremt duktiga på att hantera alla situationer på allra bästa sätt. Vad det gäller alla de som redan hånar Lukaku så vill jag understryka att om en tränare som Antonio Conte, efter två år i Premier, nämner hans namn först av alla, att Sarri efter ett år i Chelsea föredrar ett byte Dybala-Lukaku så är det kanske, säger kanske, för att de sett något mer av denne anfallare jämfört med det som vi alla har gjort eller klarat av, eller hur?

Jag hoppas bara att Agnelli inte tröttnar på allt detta men att han fortsätter med samma passion och långsiktighet som han hitintills har visat upp för det är tack vare det som vi befinner oss där vi är idag. Till alla de fans som idag hånar och klagar högljutt som om Juve sköttes av någon som Fassone, så säger jag bara att ni inte förtjänar detta Juve, för då förtjänar ni ett Juve med Del Neri, Boumsong och Motta, en klubb som sköttes om av Blanc eller Secco.

För i år så har vi tagit hem de Ligt, Rabiot och Ramsey, man förhandlar om Lukaku och vem vet vem som kommer…

Omvänd er eller byt klubb.
🦓❤

Fino Alla Fine!
/Lorenzo


GILLAR DU DESSA ARTIKLAR? STÖD DÅ VÅR VERKSAMHET GENOM ATT BESTÄLLA DIN TRÖJA REDAN IDAG! VI HAR NU UTÖKAT VÅRT SORTIMENT MED BÅDE PIKÉTRÖJA OCH KEPS MED EN BRODERAD LOGG!

Den perfekta gåvan för dig själv, dina käraste, dina vänner och alla vänner som du bryr dig om! Visa hela världen vilket lag du älskar och är för evigt trogen och samtidigt stöder verksamheten här på sidan.❤

Lorenzo Callegari

Jag heter Lorenzo Callegari och Juventus har varit min passion ända sen 1966. Född i Italien, uppväxt i Sverige och flyttade tillbaka hem till Italien 1993 där jag än i dag lever mitt liv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *