RABIOT, EN “HERTIG” FÖR JUVE; MAMMAN, PAPPAN OCH FOTBOLLEN.

Det första i livet är att veta hur man tar tillvara en möjlighet. Det andra när man vet när man ska släppa den.”
(Benjamin Disrael).

Ett liv märkt av pappans svåra sjukdom, förhållandet med mamman och hans långa historia med PSG, detta är Adrien Rabiots värld.

Pappa Michel som drabbades av SLA, här omringad med hustrun Veronique och Adrien

Adrien Rabiot-Provost, två efternamn, en historia. Två föräldrar som haft en avgörande påverkan på deras enda son och som till slut delade på dem. Hans sätt att spela fotboll är en direkt orsak av de svåra prov som livet hade i beredskap för honom. När hans pappa fick det jättesvårt att röra på sig och att tala tack vare en svår neurologisk sjukdom, så fick det då den unge Adrien att känna sig helt vilsen.

Men pappa Michels passion för fotbollen smittade av sig till sonen. Om han i början sköt iväg fotbollen så var det mer en slags flykt undan verkligheten. Jag kämpar även för honom”, sade han i en av sina allra tidigaste intervjuer.

Han började träna på grusplanen i förstaden och försökte där imitera sin store idol, Zinedine Zidane. Efter att ha spelat för olika småklubbar så blev han uppmärksammad av Manchester Citys Academy, som bjöd in honom att bära på deras tröja ett tag.

Förhållandet med pappa Michel blev allt starkare trots sjukdomen. Blickarna var nu mer värda än ord: ”När jag sade till pappa att jag höll på att bli en professionell fotbollsspelare så förstod jag genom hans blick att han var mycket stolt över mig.”

Veronique Rabiot

Mamma Veronique följde honom överallt. Under hennes övervakande så är Adrien fri att spela och tänka mindre på familjens svåra situation, det ända tills när han började spela för ungdomslagen i PSG. Han började träna på Camp de Loges, nordöst om Paris, bara några kilometer från sin bostad.

På så sätt kunde Veronique samtidigt sköta om honom och sin man på samma gång. Men snart skulle förhållandet mamma-son bli en slags besatthet och moderns närvarande började bli besvärligt. Hon krävde att vara närvarande vid varje träningspass och skötte om alla affärerna som växte snabbt redan året efter.

Adrien och Zlatan, ett ”lyckligt” par…

Efter att ha varit utlånad på sex månader till Toulouse under säsongen 2013–14 så återvände han till Paris där Laurent Blanc genast lade märke till honom. Han spelade från start i hela 25 matcher i Ligue 1 och 6 matcher i Champions League. Samma år så hjälpte han Ibra att bli skyttekung i det franska mästerskapet trots att hans förhållande med den svenske storstjärnan inte alltid var idyllisk. De båda hade flera duster och ingen ville vara sämre än den andra: ”Vi tog till handgemäng under en träning och sen dess så hade han något emot mig och hade mig alltid på sitt sikte. Han gillar folk med karaktär, precis som mig.”

Stärkt av sonens explosion på plan så sade mamma Veronique 2014 nej till förslaget från PSG om en förlängning av kontraktet och började istället inleda förhandlingar om en förflyttning. Den dåvarande sportchefen för Roma, Walter Sabatini, erbjöd sig genast att prata med tränaren Rudi Garcia innan man eventuellt skrev på. Men Sabatini ville till slut inte gå med på kraven, blev dessutom förbannad och hela affären gick då upp i rök. Även Milan med den dåvarande sportchefen Rocco Maiorini, besökte Veronique två gånger för att finna en överenskommelse, men förhandlingarna bröts då Rabiot plötsligt beslöt sig för att förlänga med PSG.

Adrien tillsammans med Nasser Ghanim Al-Khelaïfi

Rabiot, en lugn grabb som snabbt kan bli nervös, speciellt om han ser orättvisor och som han själv säger om sig själv: ”Jag är inte rädd för något eller någon” Men han förblir den han är och har en olöslig bindning med sina närmaste vänner och familjen. Han som om han inte slog igenom med fotbollen hade blivit en bagare. En verklig talang som har lärt sig mycket av sina lagkamrater i PSG, främst då Verratti och Thiago Motta. Han lyckades med att ta för sig en plats i ett lag fyllt med stjärnor, som Nasser Ghanim Al-Khelaïfi år efter år såg till att förse laget med.

Född 1995, vänsterfotad och en mittfältare box to box, ”hertigen”, som fansen kallar honom för, kan spela som en av två centrala mittfältare i ett mittfält med 4. Även i rollen (där han som bäst kan uttrycka sin kvalité) är som en inre mittfältare i ett mittfält med 5 spelare. Den före detta storspelaren i Barcelona, Xavi anser honom vara en komplett spelare: ”Han kan utan problem spela i ett lag som Barcelona, han vänjer sig snabbt och det utan problem. Han är kapabel att organisera spelet, vet hur man försvarar, dribblar och anfaller.”

Under 2018 så öppnar hans mamma upp en förhandling med klubben om en förlängning av sonens kontrakt, ett kontrakt som går ut den 30 juni 2018. Men det gick inte speciellt bra och det skapade en spricka mellan agenterna, spelaren och klubben. Denna situation bar fram till en fas där nummer 25 i PSG lämnades kvar på bänken eller rent av på läktaren, för att sedan helt hamna utanför truppen. ”En professionell spelare som han kan inte vara utan möjligheten att träna sig och ändå så nekade man honom tillträde till träningarna. Snart så kommer han att sitta fängslad och leva på vatten och bröd”, sade Veronique upprört till den franska tidningen, Equipe.

2019 började med en fruktansvärd nyhet. Pappa Michel klarade inte längre av att stå emot och efter 12 år med en hemsk sjukdom så gav han upp och avlider bara två veckor efter det att hans egen mormor dött.

Rabiot avslutade säsongen med bara 14 matcher och 2 mål i Ligue 1. Förlusten av sin pappa hjälper honom dock att äntligen lämna staden där han växte upp i. Ett kapitel som varat i åtta långa år var på väg att ta slut för att lämna plats för ett helt nytt äventyr i bianconeri, ett oskrivet äventyr, men som enligt mig, kan bli ett underbart sådant, för den här grabben har ännu inte blommat ut helt och hållet och mina förhoppningar är att Juve kan hjälpa honom att explodera!

Adrien Rabiot-Provost, 24 år från Saint-Maurice, Frankrike

Benvenuto/Välkommen till Bianconeri!

Adrien Rabiot-Provost, uno di noi!
🦓❤🏆

Fino Alla Fine!
/Lorenzo


GILLAR DU DESSA ARTIKLAR? STÖD DÅ VÅR VERKSAMHET GENOM ATT BESTÄLLA DIN TRÖJA REDAN IDAG! VI HAR NU UTÖKAT VÅRT SORTIMENT MED BÅDE PIKÉTRÖJA OCH KEPS MED EN BRODERAD LOGG!

Den perfekta gåvan för dig själv, dina käraste, dina vänner och alla vänner som du bryr dig om! Visa hela världen vilket lag du älskar och är för evigt trogen och samtidigt stöder verksamheten här på sidan.❤

Lorenzo Callegari

Jag heter Lorenzo Callegari och Juventus har varit min passion ända sen 1966. Född i Italien, uppväxt i Sverige och flyttade tillbaka hem till Italien 1993 där jag än i dag lever mitt liv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *