REVOLUTIONÄREN SARRI

RÖKER 80 CIGARETTER OM DAGEN, ÄR YTTERST VIDSKEPLIG, HATAR SNOBBAR, MANISK VAD DET GÄLLER SPELSCHEMAT, LÄSER MYCKET.

Detta är historien om Maurizio Sarri, från att vara en banktjänsteman till att vinna Europa League.

Hans namn är ju idag på allas läppar, inte bara här i Italien, men även internationellt sett. Men vet ni egentligen vem han är, och detta både på plan och utanför? Om inte, så ska jag försöka beskriva honom för er.

En orubblig och bestämd tränare som bakom sig har en lång erfarenhet inom fotbollen. Maurizio Sarri, vars namn förknippas med härlig fotboll och som blivit känt för just det i hela världen, är född den 10 januari 1959, uppväxt i Castro, Bergamo, för att sedan flytta till Faella nära Arezzo där han än idag bor med sin fru och son.

Hans pappa, Amerigo Sarri var en kranförare och en aktiv medlem i det italienska kommunistpartiet och Maurizio själv började arbeta som en banktjänsteman samtidigt som han sysslade med fotboll, som är hans verkliga stora passion (han har själv spelat fotboll i yngre dar). 1999 så valde han då att syssla med fotboll på heltid och lämnade för gott jobbet på banken.

Hans historia är något helt speciellt och på många sätt underbar. Han började med att träna små lag för att sedan ta sig fram ända tills att bli en av de mest beundrade tränarna i Europa, detta tack vare hans härliga fotboll som man i den italienska språkboken beskriver som ”Sarrismo”.

Han började träna mindre lag som Stia, Faellese, Cavriglia, Antella och Valdema och det ända tills 1999 då han tog över Tegoleto, för att sedan fortsätta på andra bänkar som Sansovino och Sangiovannese. Sen började han att klättra uppåt och hamnade i större lag som Pescara, Arezzo, Verona och Perugia men det utan att göra större väsen av sig om inte när hans Arezzo i Serie B en gång vann över Juve i Turin.

2010 så passerade han till Grosseto och sen samma år till Sorrento ända fram tills 2012, då han skrev på för laget som skulle bli vändningen i hans karriär; Empoli. Hans första år med dem slutade på en fjärde plats och de kvalificerade sig till playoff för Serie A men misslyckades med det. Det skulle dock gå bättre nästa säsong.

Empoli med Sarri är i Serie A och lyckades hålla sig kvar där. Den 3 juni 2015 så fick han mottaga priset som ”Football Leader-Panchina Giusta”. Efter det började hans äventyr med Napoli från 2015 till 2018 och fick dem att spela en härlig fotboll som uppmärksammades i hela Europa, dock utan att vinna någon trofé.  Han erövrade dock två andra platser och en tredje plats under dessa tre säsonger.

2018 så skrev han då på för Chelsea, klubben som av tradition tar in italienska tränare och som byter tränare lika ofta som en annan byter kalsonger (sist då Antonio Conte). Och den 29 maj 2019 så vinner han då äntligen sin allra första trofé i sin karriär genom att slå Arsenal i finalen i Europa League och det på ett högst övertygande sätt, 4–1!

Han lever ett tyst och privat liv med sin fru Marina, med vilken han är lyckligt gift med och som är en kvinna som delar på alla Maurizio passioner (förutom rökningen) där han är en verklig outsider…en sak som inte undgått någon. Enligt en engelsk webbsida så röker han ca 80 cigaretter varje dag, en varje 12:e minut och spenderar på ett år hela 29 tusen euro som då går upp i rök, bokstavligen talat!

Men han har alltid levt ett undanskymt liv och det står aldrig något om honom och hans familj i skvallerblaskorna, de har alltid valt att leva i skuggan trots att de är så välkända. De har en son tillsammans; Nicolè. De båda driver dessutom ett litet företag, en affär som säljer kontorsartiklar i Matassino (mellan Florens och Arezzo).

Maurizio Sarri är inte speciellt glad för det sociala nätverket även om det finns en profil på Instagram som samlar på hans bilder. Sarri är dessutom ordentligt vidskeplig. Under den första tiden med Napoli så klädde han sig alltid i svart, övertygad om att just den färgen bar tur med sig. Förutom fotbollen så är han oerhört passionerad av att läsa böcker och bland hans favoritförfattare finner vi stora namn som Bukowski, Fante och Vargas Llosa.

Sarris pappa var en diskret cyklist som vann en del tävlingar, hans farfar Goffredo Sarri fick en hedersmedalj i USA som personligen överlämnades till honom av presidenten för USA och detta i Vita Huset i Washington, efter att ha räddat livet på några amerikanska piloter som med fallskärmar landade i Val D’Arno efter det att deras flygplan sköts ner och tyskarna var på jakt efter dem. Han gömde dem alla ända tills de kunde överlämnas till engelsmännen. Han riskerade inte bara sitt eget liv men även hela familjens.

Maurizio Sarri är en antidiva och på många sätt en tränare som tillhör den gamla skolan men är samtidig så modern i sitt sätt att uttrycka sig vad det gäller fotboll och det är kanske detta som är nyckeln till hans framgångar, här några saker som ni kanske inte känner till om honom:

– ANTI SOCIAL

Sarri har inga profiler på det sociala nätverket till skillnad mot Benitez men även många andra tränare. Garcia och Allegri är till exempel mycket aktiva där. Sarri är raka motsatsen och föredrar de antika sätten när han vill kommunicera.

 – HAN HAR BÖRJAT FRÅN GRUNDEN

Inte många tränare idag har gått samma långa väg som Sarri har gjort, speciellt de som idag tillhör de mest kända och han har inte mycket till övers för dessa uppstickare som går direkt från spelare till tränare.

– HAN HEJAR PÅ NAPOLI

Maurizio är faktiskt född i Neapel och har alltid haft det laget i sitt hjärta, men idag så är det mer plånboken än hjärtat som bestämmer vart du vill gå.

– HAR ALDRIG VARIT EN RIKTIG FOTBOLLSSPELARE

Till skillnad från många av hans kolleger som Garcia, Allegri, Montella, Pioli och många andra, så har han inte spelat fotboll själv på högre nivå. Det är högst ovanligt att det förhåller sig så, en av de mest kända är ju en annan storrökare; Zdenek Zeman.

– MANISK VAD DET GÄLLER SPELSCHEMA OCH ANVÄNDER EN DRÖNARE UNDER TRÄNINGARNA

Han är manisk vad det gäller spelschema, speciellt när det kommer till frisparkar och hörnor där han har ett outtömligt förråd av idéer. En journalist skrev en gång att redan när han tränade Sansovino så använde han sig av hela 33 varianter! Och fick därmed smeknamnet; ”Mister 33″. Med Napoli så fick spelarna verkligen se upp för de hade hela tiden denna drön som svepte över deras huvuden.

– RITUALEN MED PIZZA

Maurizio Sarri avslöjade att han tillsammans med staben i Empoli tvingade spelarna att äta en hel pizza och detta bara 10 minuter innan matchen skulle börja för att de på så sätt skulle öka intaget av kolhydrater!

 – FÖRE DETTA BANKTJÄNSTEMAN

Innan han började med fotboll på heltid så arbetade han på banken men inte bara i Italien, men även i England (därav hans goda engelska), Tyskland, Schweiz och Luxemburg. Han är flerspråkig och mycket intelligent trots intrycket man kan få av honom.

Nu ser det ut som han kommer att träna Juventus och bara det blir en mindre revolution…minst sagt.

Fino Alla Fine!
/Lorenzo


GILLAR DU DESSA ARTIKLAR? STÖD DÅ VÅR VERKSAMHET GENOM ATT BESTÄLLA DIN TRÖJA REDAN IDAG! VI HAR NU UTÖKAT VÅRT SORTIMENT MED BÅDE PIKÉTRÖJA OCH KEPS MED EN BRODERAD LOGG!

Den perfekta gåvan för dig själv, dina käraste, dina vänner och alla vänner som du bryr dig om! Visa hela världen vilket lag du älskar och är för evigt trogen och samtidigt stöder verksamheten här på sidan.❤

 

 

Lorenzo Callegari

Jag heter Lorenzo Callegari och Juventus har varit min passion ända sen 1966. Född i Italien, uppväxt i Sverige och flyttade tillbaka hem till Italien 1993 där jag än i dag lever mitt liv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0