“DIVIDE ET IMPERA”

”SÖNDRA DINA MOTSTÅNDARE OCH HÄRSKA”
Caio Giulio Cesare

 

Divide et Impera, Juventus strategi för att dominera inom den italienska fotbollen och som nu siktar på att även erövra Europa.

Söndra och härska, är ett uttryck som man använde sig av under det Romerska kejsardömet för att kontrollera och styra en stor folkmassa genom att helt enkelt dela upp dem i små folkgrupper och där skapa situationer med både hat och förvirring.

Detta för att göra det enklare att kontrollera dem. Som man idag säger i Italien;  “L’unione fa la forza” (enigheten skapar styrka).

Juventus, som har dominerat scenen i Italien de senaste 8 åren, har delat upp motståndarna samtidigt som man gjort dem både svagare och lättare att möta.

Utarmningen av det italienska Serie A är både förtjänt och oförtjänt, det beror på hur man ser på det hela, för denna klubb har på ett både klokt och strategiskt sätt förstärkt sin egen position och den bild som man har av sig själv, men samtidigt varit mycket aktsam om motståndarnas situationer genom att lägga ut sitt nät för att kunna fiska upp deras viktigaste fiskar samtidigt som man blandade sig in deras affärer och på så sätt störde deras inre mekanismer och kunde då ta fördel av deras svagheter.

Ända sen det första året med Antonio Conte så har Juventus på ett exponentiellt sätt ökat värdet på sitt eget lag och samtidigt sett till att försvaga de andra.

Vi kan börja med säsongen 2011–12 där vi såg Milan (dåvarande mästare) som beslöt sig för att låta en 32 årig italiensk mittfältare gå till Juventus som inte tvekade en sekund att avsluta affären med Galliani innan någon annan hann före (främst då Manchester City). Vi pratar om Andrea Pirlo, världsmästaren från 2006

Detta smarta drag visade sig bli fundamentalt för geometrin i det nya Juventus som höll på att födas fram. Andrea Pirlo, trots tveksamheten om hans fysiska kondition, där man i Milan sade att det var för just detta som man inte ville förlänga med honom, avslutade säsongen med att bli Contes mest använda spelare, hela 37 matcher av 38 i Serie A! Och han som var slut fysiskt sätt…

Andrea Pirlo men inte bara han, för Juventus fiskade även i andra italienska storklubbar med samma logik som tidigare, det med målet att separera och försvaga dem. Ett exempel var Mirko Vucinic från Roma, ett geni utan regler, och Stephan Lichtsteiner från Lazio, pistongen på högerkanten.

Två som till ytan såg ut att vara värvningar utan något större värde, men som skulle visa sig vara väsentliga för att skapa alla framtida succéer.

Just det året så återvände Juventus på Italiens tak, med en duell med Milan ända till sista blodsdroppen, en duell som slutade med att Juve hamnade etta med 84 poäng och 0 förluster och överraskande nog, Udinese på en tredje plats.

Under den följande säsongen, 2012–13, samma strategi. Juventus köpte paketet Isla-Asamoah från det tredje starkaste laget just då, Udinese, och samtidigt tog hem (gratis) både Lucio från Inter och Pogba från Manchester United.

Milan, som hade behov att rätta till sin budget blev tvungna att offra Zlatan Ibrahimovic och detta hjälpte verkligen Juventus att erövra sin andra Scudetto i rad med Napoli i hälarna, Napoli som då hade den duktige bombern i sitt lag, Edison Cavani.

Juventus avslutade säsongen med 87 poäng och förbättrade därmed skörden jämfört med förra året, framför just Napoli (78) och Milan ((70).

Under säsongen 2013–14, den sista med Antonio Conte vid rodret, så var strategin den att förstärka Juve på bekostnad mest av utländska lag och detta genom köpet av Carlos Tevez (Manchester City) och Fernando Llorente (Atletico Bilbao).

Detta blev ju också rekordåret där man nådde ofantliga 102 poäng. För de andra ingen fanns det inget de kunde göra åt detta, för laget som hamnade tvåa, gjorde det med en poängskillnad på hela 17 poäng! Rudi Garcias Roma hamnade bakom Juve på 85 poäng med trean Napoli på 78 poäng.

Säsongen 2014–15 startade med att tränaren Conte plötsligt beslöt sig för att lämna bianconeri, det samma dag som lägret skulle börja och som gjorde att Allegri tog över.

På marknaden så ser vi än en gång nya internationella spelare i Juve, Patrice Evra från United, Alvaro Morata från Real Madrid och Roberto Pereyra från Udinese.

Allegris första Juve vann genast Scudetton för fjärde gången i rad med 87 poäng före Roma (70) och Lazio på en tredje plats (69) och bekräftade samtidigt att de som vanligtvis ansågs vara rivaler till Juve (som Inter, Milan och Napoli), nu hamnade i en besvärlig kräftgång.

Säsongen 2015-16 så beslöt sig Juve, redan stärkt av att ha värvat klokt på motståndarnas bekostnad, för att börja satsa på att föryngra laget och man sålde på ett bräde spelare som Vidal, Tevez och Pirlo och lyckades samtidigt slå alla konkurrenter som var ute efter den nye stjärnan i Serie A, Paulo Dybala, man lyckades även med att ta hem Mario Mandzukic från Atletico Madrid, den erfarne mittfältaren Sami Khedira från Real Madrid, den lovande unge brasilianske talangen Alex Sandro från Porto och till slut den akrobatiske mittfältaren i Chelsea, Cuadrado.

Än en gång så erövrade man mästerskapet men den här gången inte helt utan svårigheter och den första halvan på säsongen så fick vi se Juve på en tredje plats bakom ledande Napoli och Inter. Många inte bara trodde, men var tvärsäkra på att Juves dominans nu bara var ett minne blott.

Men Juve stod för en en helt otrolig vårsäsong där man lyckades erövra första platsen genom att avsluta de 38 omgångarna med 91 poäng före Napoli (82) och Roma (80).

Så kommer vi då fram till säsongen 2016–17. Juventus har förstått och ser att deras rivaler håller på att marschera närmare, och kan inte tillåta sig en liknande säsong som den förra och ser därför till att genast agera på spelarmarknaden på ett kraftfullt sätt och vars främsta mål var att på nytt försvaga de främsta rivalerna och detta på ett direkt sett.

Försäljningen av Paul Pogba till Manchester United för 105 miljoner euro och Real Madrids återköp av Alvaro Morata, gjorde att Juventus kunde fiska hemma hos Napoli och Roma, de två främsta rivalerna från förra säsongen.

Från Napoli anlände skyttekungen Higuain genom att utnyttja hans klausul på 90 miljoner euro, en stöt som gjorde att fansen till Napoli under flera år grät floder av besvikelser och som man än idag anser vara värre än ett landsförräderi.

Den andra “stölden” gjorde Juve hemma hos Roma genom att ta hem den så talangfulle mittfältaren Miralem Pjanic. Och till dessa två kap så lade man även till en annan stor spelare som dessutom kom gratis, Dani Alves från Barcelona, en av de mest vinnande försvararna de senaste åren. Inte nog med det, man lånade dessutom en annan mycket erfaren försvarare, Medhi Benatia från Bayern München.

Efter en fantastisk höstsäsong fick vi se Juventus som ”Campione d’Inverno” med 48 poäng, 7 poäng före tvåan Roma. Under vårsäsongen, där Juventus också hade Champions att tänka på, så tappade man lite men klarade ändå av att vinna mästerskapet med hela 91 poäng före ett överraskande bra Roma (87) och Napoli (86).

Inför säsongen 2017–18, efter en eller flera dispyter mellan Allegri och Bonucci från förra säsongen, så bestämde man sig för att göra sig av försvararen genom att skicka honom till Milan medan deras försvarare, De Sciglio, Allegris ögonsten, kom till Juventus.

Förutom De Sciglio så satte Juve lite fart på kanterna genom att köpa Bernardeschi från Fiorentina och Douglas Costa från Bayern München. Säsongen är en duell till sista blodsdroppen med Maurizio Sarris Napoli som höll måttet ända till slutet där de lyckades med att närma sig så pass att de bara låg en poäng efter bianconeri tack vare direktmötet på Juventus Stadium som de vann med 0-1 i slutminuterna tack vare Koulibaly.

Under de följande matcherna så var det Juventus stolthet som till slut blev en avgörande faktor när man i Derby d’Italia mot Inter vände ett underläge på 1–2 till en vinst i sista sekunden tack vare Gonzalo Higuain.

Juventus seger som man nådde på lördag kväll följdes av Napolis debacle dagen efter mot Fiorentina som vann solklart med 3–0 tack vare en tripletta av Cholito Simeone. Som en följd av detta debacle, så attackerade Maurizio Sarri media och Juventus att man inte spelade de två matcherna samtidigt och skyllde på att just det att man visste om Juves seger mot Inter (som de såg på hotellet i Florens) gjorde att det bidrog till att döda spelarnas motivationer. Juventus än en gång först av alla med 95 poäng före en sorgsen och besviken Sarri som med sitt Napoli uppnådde 91 poäng.

Den nyss avslutade säsongen ”dödade” för gott det italienska mästerskapet. Juventus för att än en gång mörda sina rivaler och hålla dem på behörigt avstånd, såg till att värva en av de absolut starkaste spelarna i världen i sin roll, Cristiano Ronaldo

Ett köp som man ansåg vara omöjlig men som blev verklighet under en het sommar, en sommar som blev ännu hetare tack vare motståndarnas avundsjuka bara för att senare omvandlas till en ren skräck under resten av säsongen, en säsong som aldrig blev en riktig tävling.

Juventus ”Campione d’Italia” för åttonde gången i rad med 90 poäng som trots det inte riktigt understryker den överlägsenhet som laget visade på alla de andra. Man avslutade den första halvan av säsongen på hela 53 poäng, nio poäng före tvåan, Napoli, och att man till slut vann mästerskapet med hela 5 omgångar kvar att spela.

Hur kommer strategin då att se ut för säsongen 2019–20?

Divide et Impera, söndra och härska, de första signalerna har redan skickats ut. Först och främst en ny tränare av rang som kommer att träna och revolutionera både spel och lag, vi ska bara förstå om det blir den duktige Sarri eller en mer internationell tränare. Det ligger ju nära till hands att tro på att det blir Sarri, som då blir en ny kniv i hjärtat för fansen till Napoli, men det kan även bli Guardiola vars prestige släcker alla rivalernas hopp i förtid, främst då Contes Inter, men även alla de andra lagen som desperat söker en lösning för att på något sätt komma ifatt bianconeri…

Men allt är inte bara inriktat på en ny tränare, i Juventus projekt ingår det även att plocka in nya spelare som Milinkovic-Savic, den starkaste mittfältaren i Serie A. Lotito har öppnat upp till en försäljning och nu gäller det bara för Juve att vara snabbt framme, men kanske är man redan överens.

Ett annat namn som klingar högt kan vara Mauro Icardi då det blir svårt för honom att finna en plats, inte bara i sitt Inter men även i ett annat lag och han vill ju stanna kvar i Italien och då är det bara Juve som gäller. Man pratar om ett byte Icardi-Dybala men om Juventus vill satsa på den här spelaren så är det ingen vits med att samtidigt förstärka en direkt konkurrent som Contes nerazzurri.

Juventus kan sikta på en av de spelare som oftast finns med i kampen som skyttekung i en period där hans värde på marknaden har sjunkit markant och som Juve kan utnyttja på allra bästa sätt och tillsammans med Cristiano Ronaldo och Paulo Dybala, bilda en mördande offensiv trio, tre starka spelare, alla med olika särdrag men som kompletterar varandra på ett bra sätt.

Om Juventus vill fortsätta med att vinna så måste de fortsätta att: “Divide et Impera”.

Fino Alla Fine!
/Lorenzo

GILLADE DU DENNA  ARTIKEL? STÖD DÅ VERKSAMHETEN GENOM ATT BESTÄLLA DIN TRÖJA REDAN IDAG!

Den perfekta gåvan för dig själv, dina käraste, dina vänner och alla vänner som du bryr dig om! Visa hela världen vilket lag du älskar och är för evigt trogen.❤

Lorenzo Callegari

Jag heter Lorenzo Callegari och Juventus har varit min passion ända sen 1966. Född i Italien, uppväxt i Sverige och flyttade tillbaka hem till Italien 1993 där jag än i dag lever mitt liv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *