A STORY OF EXCELLENCE: GIGI BUFFON

ÅTERFÖDELSENS KAPTEN

”Han är inte bara en jättestor målvakt: han är en referenspunkt för lagkamraterna, för klubben och för fansen, en förmedlare av positiva tankar med kvalité som hjälper laget att vinna. Vi har tillsammans upplevt oförglömliga moment, men jag känner mig mycket bunden till honom även utanför fotbollen, jag älskar verkligen honom.”

Marcello Lippi

För att berätta Gigi Buffons historia med Juventus och hur viktig han var så hade det kanske räckt med bara att lägga upp alla titlar som han vunnit i en rad med bianconeris tröja.

Men det finns också en annan sida att berätta om och det är främst kärleken mellan Buffon och La Vecchia Signora, där han alltid har haft ett subtilt förhållande med just den tröjan, från 2001 till 2018 så stannade målvakten i Juve, till och med när de 2006 gick ner i Serie B, en demonstration på en kärlek utan motsvarighet.

Att förstärka hans värde, är Andrea Agnelli som i en av sina många beskrivningar av Gigi Buffon får en att förstå hur stor han var och är (de båda är stora vänner även utanför fotbollen än idag):
”Det är en osjälvisk person, karismatisk, genomskinlig, ambitiös, blygsam, trogen, det är en vän och en stor kapten. Han har med oss varit i paradiset, han gick med oss till infernot för att sen återvända till paradiset. Och för detta så är vi för alltid honom tacksamma.”

KLUBB: Juventus
MATCHER: 509
LANDSLAGET
MATCHER: 176

Men låt oss ta ett steg tillbaka. Gigi Buffon lämnade Parma för Juventus sommaren 2001 och blev då den absolut dyraste värvningen i bianconeris långa historia, cirka 55 miljoner euro, en svindlande summa på den tiden och bara köpet av Higuain från Napoli för 90 miljoner spräckte det rekordet. Hans historia med den gamla damen började genast i full fart: första säsongen och första Scudetton, ni vet den berömda 5 maj 2002, där Juve körde om Inter i den sista omgången.

Och Buffon med italienska Scudetto har ett mycket speciellt förhållande, ett rekord. Hela11 titlar med bianconeris tröja: 2001–02, 2002–03, 2004–05, 2005–06, 2011–12, 2012–13, 2013–14, 2014–15, 2015–16, 2016–17 e 2017–18.
Ingen annan som han!

Men hans framgångar stannade inte bara där med Juventus i mästerskapet. Han kan räkna med ytterligare 5 Supercoppa Italiana och 4 Coppa Italia. Allt som allt så har han spelat hela 656 matcher med Juventus i alla möjliga turneringar. Men det som slår allt är hans VM guld 2006 där han var en absolut huvudaktör.

VM dans 2006

Ett VM som han vann tillsammans med Marcello Lippi på bänken. Även han en symbol för Juventus och bianconeris själ. Om Buffon så sade han: ”Han är inte bara en jättestor målvakt: han är en referenspunkt för lagkamraterna, för klubben och för fansen, en förmedlare av positiva tankar med kvalité som hjälper laget att vinna. Vi har tillsammans upplevt oförglömliga moment, men jag känner mig mycket bunden till honom även utanför fotbollen, jag älskar verkligen honom.”

Men låt oss lägga VM åt sidan och återvända till att berätta om idyllen med Juventus. Man kan dela upp Buffons äventyr med klubben i två kapitel: den första från 2001 till 2011, den andra ända tills 2018 (där man kan tala om återkomsten och den verkliga bekräftelsen). Punkten mellan dessa två perioder är invigningen av Juventus Stadium, en verklig symbol för det nya Juventus och Gigi Buffons hem under sju långa år.

“Dagen då man invigde Juventus Stadium så kände jag många och väldigt starka emotioner. Jag sade till mig själv: “Men vad är det för en klubb jag spelar i?” Många tankar dök upp igen, tankar som jag inte burit på under en lång tid. Jag kände igen all den stoltheten att få vara en del av en klubb som har en unik historia, en klubb som får ens ben att darra. Den kvällen så blev jag laddad till tusen och det var fundamentalt vad det gällde motivationerna, det var som att gå tillbaka i tiden och en återfödelse.”

Världens bästa försvar!

Just där på Juventus Stadiums gräsmatta på så levde Buffon sin andra ungdom och lyckades med att samla ihop många titlar under Antonio Conte och sen Massimiliano Allegris ledning. Och det var just här på denna stadion, den 19 maj 2018, som målvakten från Carrara till slut sade farväl till folket i bianconeri under många tårar, detta efter 17 år tillsammans, med matchen mot Verona som kommer att stanna kvar i Buffons och alla fansens hjärta, där man tillägnade honom en lång hälsning som varade hela matchen igenom för att inte tala om slutet…

Gianluigi Buffon, uno di noi!
🦓❤

Fino Alla Fine!
/Lorenzo

Vill du läsa om liknande saker här på sidan? Stöd då gärna mitt arbete med en välbehövlig donation, liten som stor, det spelar ingen roll, för det hjälper mig att skaffa mer material som böcker, tidningar och tidskrifter!

Lorenzo Callegari

Jag heter Lorenzo Callegari och Juventus har varit min passion ända sen 1966. Född i Italien, uppväxt i Sverige och flyttade tillbaka hem till Italien 1993 där jag än i dag lever mitt liv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *