A STORY OF EXCELLENCE: DEL PIERO

IL CAPITANO DEI CAPITANI
Kaptenernas kapten

JAG ÄR LYCKLIG ÖVER ATT NI HAR LETT, HEJAT, GRÅTIT, SJUNGIT, SKRIKIT FÖR MIG OCH MED MIG. FÖR MIG SÅ FINNS DET INGA LIKA STARKA FÄRGER SOM BIANCONERO. NI HAR FÖRVERKLIGAT MIN DRÖM”

Alessandro Del Piero

Det är aldrig lätt att beskriva vad Alessandro Del Piero har varit (och än är) för Juventus. Kapten, fanbärare, historia, legend. Eller helt enkelt Alex, ett namn som i sig är vanligt men på samma gång enormt unikt, oefterhärmligt, speciellt om namnet förknippas med bianconeri. En kärlekshistoria som började den 12 september 1993 när Trapattoni i matchen mot Foggia beslöt sig för att sätta in den då 18 årige grabben med nummer 16 på ryggen.

Han kom från Padova och alla talade så väl om denne unge talang: ”Det räckte med 10 minuter för att förstå att han skulle bli en stor mästare”. Det sade ju Trapattoni efterhand och som en vecka senare skulle se Del Piero göra sitt första mål i sin karriär som professionell fotbollsspelare under sin debut på Delle Alpi mot Reggiana. Hans första av hela 290 mål med Juventus…

Klubb: Juventus
Spelade matcher: 705
Mål: 290

Landslaget
Spelade matcher: 91
Mål: 27

“Nu är jag här och vi får se hur det går”, sade Del Piero under sin allra första intervju efter matchen. Den ödmjukheten och det leendet gjorde att han blev ett exempel för alla inom fotbollen och det i hela världen. Han visste dock inte redan då vem och vad han skulle bli och det visste inte heller fansen till Juventus, som den sommaren 1995 istället var mycket skeptiska mot att klubben beslutit sig för att låta Roberto Baggio lämna och att då istället satsa på den då 20 årige Del Piero.

När de bytte plats så verifierade sig det på ett nästan magisk sätt en kontakt mellan ett enkelt namn och ett nummer som båda var födda för att alltid hänga ihop, för den ene är ju essensen av den andra: vi pratar helt enkelt om nummer 10 och Del Piero. Det är som när en superhjälte tar på sig sin dräkt eller sin mantel och som utan dessa inte alls hade varit samma sak.

Pinturicchio, en gudomlig skapelse…

Vad det gäller superhjältar, de liksom Del Piero, har ju sina hemliga vapen och han visade en av de sina för den allra första gången 1995 mot Borussia Dortmund i Champions. Det skottet som gick in bredvid stolpen är ju idag inskrivet i fotbollens vokabulär som ”Goal alla Del Piero”. En dom, ett fabriksmärke, underskriften av en stor artist, som Pinturicchio, hans smeknamn, som Agnelli en gång gav honom för att understryka Del Pieros stil och elegans.

Under de första åren av Del Pieros karriär så kom också de första glädjeämnena, flera Scudetto och den sista Champions som Juventus vann, men även stora sorger. Den största av dem alla var säkert förlusten av hans pappa Bruno, och som Del Piero tillägnade ett av sina absolut vackraste mål i karriären, den mot Bari på San Nicola 2001. Det var samtidigt också ett utbrott, en återfödelse, ett argt skrik för att jaga bort allt det negativa, även den allvarliga skada som hållit honom borta från plan i mer än nio månader.

Inom loppet av tre år så gick han ifrån att spela finalen i Champions och vinna VM, för att börja om i Serie B. För det är ju allmänt känt bland oss bianconeri att en ”Riddare aldrig överger sin dam”, speciellt inte i ett moment där man verkligen behöver dig. Och det är inte en slump att Del Piero nådde hela 500 matcher med Juventus just under denna, som var deras enda period, i Serie B. Det var som ett vittnesmål, det faktum att Capitano aldrig såg till att utebli, inte ens under bianconeris mörkaste period.

Alessandro Del Piero, uno di noi!
🦓❤

Fino Alla Fine!
/Lorenzo

Vill du läsa om liknande saker här på sidan? Stöd då gärna mitt arbete med en välbehövlig donation, liten som stor, det spelar ingen roll, för det hjälper mig att skaffa mer material som böcker, tidningar och tidskrifter!

Lorenzo Callegari

Jag heter Lorenzo Callegari och Juventus har varit min passion ända sen 1966. Född i Italien, uppväxt i Sverige och flyttade tillbaka hem till Italien 1993 där jag än i dag lever mitt liv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *