Den gången Juve spelade på en grusplan

September 1971 så mötte Juventus, med tränaren Vycpalek laget från Malta på en plan utan gräs och utan bänkar. Man spelade under en stekande sol med över +35 grader, idag en otänkbar situation vad det gäller fotboll i de europeiska cuperna.

En inledande första omgång i Uefacupen mellan amatörlaget Marsa och Juventus som man spelade på stadion ”Gzira” i Valletta, på papperet en mycket förutsägbar match. Den skotske domaren Paterson blåste i pipan exakt kl. 17. Stadion liknar mycket de som man än i dag kan se i många småstäder på Sicilien.

En plan med grus, inte speciellt jämn heller, inga bänkar (där spelarna snällt fick sätta sig på marken) och med värmen från både solen och publiken gjorde bara detta den här matchen till ett rent inferno. Bara när det återstod några minuter kvar av matchen så började det åska och några svalkande vindar förbättrade situationen.

Som sagt, man spelade under en stekande sol på +35 i en match som såg ut att vara en turnering för pojkarna i kvarteren än en match i en viktig europeisk cup. Tränaren Cestmir Vycpalek ställde upp med Carmignani, Spinosi, Marchetti, Furino, Roveta, Salvadore, Haller, Causio, Novellini, Capello och Bettega.

Den vilja som de maltesiska spelarna visade upp var verkligen lovvärd trots att de helt saknade några tekniska färdigheter. Deras tränare, Calleja, svarade med Collings, Tonna, Cassar, Ferrigi, Vella, Cassar II, Farrugia, Brincat, Portelli, Faure och Camilleri. Efternamn som alla luktade sicilianska lång väg.

Ett fotominne innan matchen: Marchetti, Haller och Novellini

För Juventus blev det kanske lite mer än en vanlig träningsmatch. Maltesernas 4-3-3 siktade på att skapa en slags mur på mittfältet och det skulle faktiskt ta hela 32 minuter innan Haller hittade målet med ett hårt markskott som målvakten Collings inte kunde göra något åt till glädje för många av de tillresta italienarna på läktarna. Och 0–1 var resultatet som man gick till halvtidsvila med.

Att bara ligga under med ett enda mål var för malteserna motiv för att vara otroligt stolta och de var dessutom ytterst nära att kvittera med Farrugia som efter en assist av Portelli fick målvakten i Juventus, Carmignani att utföra en kanonräddning.

I den andra halvleken så bytte Marsa sina egna tröjor från blått till rött (idag otänkbart) och nio minuter senare så startade målfestivalen för bianconeri, Causio, Haller igen med ett spektakulärt skott från mittfältet, Novellini såg till att det blev 0–4, Capello ökade på till 0-5 och till slut så såg legenden Cuccureddu till att punktera matchen som slutade 0-6 till Juventus.

På den hårda grusplanen på Gzira Stadium, Bettega försöker få till det.

Det blev till slut en promenadseger för bianconeri där det svåraste motståndet var solen. Haller och Causio var bäst på plan och publiken applåderade vilt den tyske idolen: ”Det är sällan man får sådana applåder på bortaplan, speciellt från motståndarlagets egna fans”.

I omklädningsrummet efter matchen så upphöjde tränaren för malteserna, Calleja, den gamla damens kvalitéer: ”Det är det bästa laget vi någonsin sett här på Malta, överlägsna både Real Madrid och Manchester United.”

Två veckor senare, i Turin, så vann Juventus igen med 5–0 men då i en helt annan miljö, en normal och ordinär sådan. Men att ha spelat i Malta under sådana omständigheter var säkert en sak som man inte glömmer så lätt…

När det inte finns några bänkar att sitta på…

Matchtabellen:

Gzira Stadium, La Valletta (Malta), 15.09.1971 – Coppa U.E.F.A – Första omgången, första matchen

Marsa 0 – Juventus 6

Målgörare: 32’ Haller (J); 54’ Causio (J); 60’ Haller (J); 63’ Novellini (J); 69’ Capello (J); 88’ Cuccureddu (J)

Marsa: Collins, Tonna, Victor Cassar; Ferriggi (67’ Landridge), Wella, Joe Cassar; Faruglia, Brincat, Portelli  (82’ Baiada); Faure, Camilleri – Tränare: Calleja

Juventus: Carmignani, Spinosi, Marchetti; Furino (46’ Cuccureddu), Roveta, Salvadore; Haller (65’ Viola), Causio,  Novellini; Capello, Bettega – Tränare: Vycpalek

Tränare: Paterson (Skottland)

Fino Alla Fine!
/Lorenzo

Vill du läsa om liknande saker här på sidan? Stöd då gärna mitt arbete med en välbehövlig donation, liten som stor, det spelar ingen roll, för det hjälper mig att skaffa mer material som böcker, tidningar och tidskrifter!

Lorenzo Callegari

Jag heter Lorenzo Callegari och Juventus har varit min passion ända sen 1966. Född i Italien, uppväxt i Sverige och flyttade tillbaka hem till Italien 1993 där jag än i dag lever mitt liv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0