En legends resa, del 3 (6)

En resa genom en levande legends liv, del 3: ”Sommaren 93, Boniperti tar Del Piero med sig till Turin.

Mazzia avsattes som tränare för Padovas A lag och ersattes av paret Sandreani-Stacchini.

Sandreani kände mycket väl till Del Piero. Sandreani och Stacchini var ju en före detta ytter i Bonipertis och Omar Sivoris ”Grande Juve”. Tillsammans beslöt de sig för att använda Ale med sparsamhet och försiktighet för att inte bränna ut honom allt för tidigt. Några minuter mot Lecce, nästan en hel match mot Palermo, och i en fundamental match, mot Modena, som var avgörande för att stanna kvar i Serie B.

Del Piero gratulerade sin gamla klubb, Padova, när de gick upp till Serie B igen 2018

Padova klarade sig och kunde spela sin nästa säsong i kadettserien och Del Piero fick utökade spelmöjligheter. Från 4 matcher under säsongen 91/92 till 10 matcher i nästa och glädjen över att ha gjort sitt allra första mål i en professionell liga. Detta hände i matchen Padova-Ternana (5–0). Ett härligt skott, ett hårt och improviserat sådant som han sköt iväg strax utanför straffområdet och som skruvade in sig bakom målvakten som inte kunde göra något åt det. Det var den 22 november 1992. Ale var då bara 18 år gammal.

Videon med Del Pieros första mål i Padova och Serie B mot Ternana:

Men dags att ta ett litet steg tillbaka i tiden. 1988 så var Piero Aggradi president i Padova. Han var på många sätt mycket bunden till Boniperti. Padova sålde bland annat Gigi Sartor till Juve och förutom honom så ingick det en köpoption på Del Piero. En option som hängde i luften under nästan fyra hela år trots alla positiva besked från olika observatörer som rapporterade om denna extraordinära yngling. En av dessa, som på sitt visitkort kunde skryta med titeln; Världsmästare 1982, var ingen mindre än legenden Franco Causio.

En mycket ung Del Piero

Boniperti litade naturligtvis på alla inblandade, men främst på sig själv. Han fick nys på att Ale skulle medverka i en turnering i Toscana och skyndade sig dit för att i egen person kolla upp Ale på närmare håll. Andra klubbar hade också fått nys om Ale, och främst då Milan, som sen länge visat stort intresse för denne unge talang. Eftersom Milans dåvarande direktör, Ariero Braida, hade mycket goda relationer med Padovas president, Marino Puggina, så var det extra viktigt att se upp, agera mycket snabbt och att vara ett steg före alla andra. Även Inter fanns med i jakten.

Del Piero med Boniperti

Som sagt, Boniperti såg Del Piero och det vore onödigt att skriva att det blev kärlek vid första ögonkastet! Han ringde genast upp Aggradi och efter den sedvanliga dragkampen, så kom de då äntligen överens; 3.5 miljarder lire (ca 1.8 miljoner euro) plus alla intäkterna från en vänskapsmatch mellan Juve-Padova. Till Ale bara ”futtiga” 120 miljoner lire (600 000 euro) om året och det under tre år. En droppe i havet om man ska jämföra med vad han senare skulle tjäna.

Del Piero i Padova med ett grattis på hans födelsedag

Men för Alessandro Del Piero så var det bra som det var, hans dröm blev ju en verklighet. Detta var sommaren 1993. Alessandro Del Piero blev en juventino och äventyret kunde börja!

Next up: Del 4… ”Det första Boniperti sade till mig var att klippa mig.”

Hämtat från boken ”Giochiamo ancora” av Alessandro Del Piero

Vill du läsa om liknande saker här på sidan? Stöd då gärna mitt arbete med en välbehövlig donation, det hjälper mig att skaffa mer material som böcker, tidningar och tidskrifter!

Fino Alla Fine!
/Lorenzo Callegari

Lorenzo Callegari

Jag heter Lorenzo Callegari och Juventus har varit min passion ända sen 1966. Född i Italien, uppväxt i Sverige och flyttade tillbaka hem till Italien 1993 där jag än i dag lever mitt liv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *