A STORY OF EXCELLENCE: ANTONIO CONTE

Historien om en legendarisk arbetshäst…

I Italien så är man antingen juventino eller inte. Så vi är alltid ensamma mot alla andra. Det har alltid varit så och kommer alltid att förbli så. Så länge Juventus vinner så kommer de alltid att stå ensamma mot alla andra.”

(Antonio Conte)

Antonio Conte var inte en ”bomber” som Gianluca Vialli, han hade aldrig heller Alessandro Del Pieros klass och har aldrig varit en absolut Campione som Gianluigi Buffon, ändå så finns hans namn ristat i Juventus långa historia som en av de mest älskade kaptenerna bland fansen till Juventus.

Kanske för att Antonio Conte med sin extraordinära enkelhet, representerade fansen som skapade honom. En tifoso som under 13 långa år troget tjänade den gamla damen, ända sen han var en ung talang, sen som kapten.

Klubb: Juventus
Matcher: 419
Mål: 44

Landslaget
Matcher: 20
Mål: 2

Conte, född i Lecce den 31 juli 1969 kom till Juventus 1991 tack vare Giovanni Trapattonis egen önskan, som några år tidigare förklarade vad det var som fick honom att bli så förälskad i den syditalienska mittfältaren.

Juventus var för övrigt redan ett skrivet öde för Conte som rörde sina första bollar när han spelade i sin pappas klubb med det profetiska namnet; Juventina Lecce.

Efter bara en säsong för att vänja sig, så blev Conte genast en fast punkt i det verkliga Juventus genom att göra mål i sin debut i Europa League och omedelbart därefter stå för en doppietta i ett derby som man vann med 2–1

Som mittfältare så var han inte speciellt begåvad, tekniskt sätt, med när Lippi tog över så ändrade man på hans position och förfinade därmed sitt sätt att tränga sig fram inom målområdet och gjorde flera mål, många av dem spektakulära och avgörande. Omöjligt att glömma målet som han gjorde mot Brescia den 21 september 1997, en match som Juventus till slut vann med 4–0.

Contes karriär som fotbollsspelare är kantat med succéer, från Scudetto 🏆🏆🏆🏆🏆 Europa League 🏆, Coppa Italia 🏆 , Supercoppa Italia 🏆🏆🏆🏆🏆 , Interkontinentala cupen 🏆 och Europeiska supercupen 🏆. Men körsbäret på tårtan blev naturligtvis Champions League, som man 1996 vann mot Ajax.

Kvällen den 22 maj på Olimpico i Rom så startade Conte från början men innan halvtidsvilan så blev han tvungen, tack vare en skada, att lämna plats åt Jugovic. Och det var tack vare den före detta serbiske mittfältaren som avgjorde på den avgörande straffen och skänkte den andra (för tillfället den sista) Champions League till Juventus.

Antonio Conte, uno di noi!
🦓❤

Fino Alla Fine!
/Lorenzo

Vill du läsa om liknande saker här på sidan? Stöd då gärna mitt arbete med en välbehövlig donation, liten som stor, det spelar ingen roll, för det hjälper mig att skaffa mer material som böcker, tidningar och tidskrifter!

Lorenzo Callegari

Jag heter Lorenzo Callegari och Juventus har varit min passion ända sen 1966. Född i Italien, uppväxt i Sverige och flyttade tillbaka hem till Italien 1993 där jag än i dag lever mitt liv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *