”Mai stati in B”

To B, or not to B, that is the question.

Interisti gillar ju att skandera: ”Mai stati in B” (vi har aldrig varit i B), och det kör de med än dag som en slags mantra, men vad är det som egentligen döljer sig under ytan och som man inte gärna pratar om, i alla fall vad det gäller våra vänner interisti?

Det tog 14 månaders arbete för Stefano Palazzi, FIGC egen åklagare, att slutföra FIGC-processen som slutade 2011 med en rapport på hela 72 sidor (ladda ner den här).
Enligt Stefano Palazzi så försökte Inter systematiskt uppnå fördelar genom att påverka domarkåren. Inter har därmed brutit mot artikel 6 i den sportsliga rättvisan eftersom klubben hade en direktkontakt med fotbollsdomarna. Detta gjordes både genom telefon- och personlig kontakt och det är något som varken Moggi eller Juventus aldrig har gjort och aldrig heller har blivit dömda för. Samtidigt så talar lagen klart här; ett brott mot artikel 6 innebar att Inter skulle ha degraderats i seriesystemet i samband med Calciopoliskandalen 2006. Men eftersom det gått mer än fem år sedan det inträffade så löpte preskriptionstiden ut (5 år, enligt italiensk lag) och Moratti kunde själva välja att använda sig av den, vilket han gjorde.

Massimo Moratti, f.d. president och ägare av Internazionale

Därför kan klubben idag inte ställas till svars för brotten men det låter alltid lika löjligt när Interfansen än idag fortsätter att hänga upp banderoller och skandera att: ”Vi har aldrig spelat i Serie B”.
Det är ett påstående som bara bevisar hur dåligt informerade de flesta interisti fortfarande är och det är tråkigt att behöva veta. Eller är det kanske så att de inte vill veta?
Det är nog bekvämare så för framför allt med tanken på att deras ”triplett” skulle bli utan glans eller betydelse.

För det är ju uppenbart att det hade aldrig inträffat om även Inter blivit straffade som alla andra, förmodligen mer än andra, för här har varken jag eller Palazzi lagt till Inters omtalade skandaler med Telecoms hemliga avlyssningar och spioneri, som betalades av Inter, ej heller Recobas falska pass och ID handlingar som Inter (Oriali) på ett olagligt sätt skaffade fram för att kunna få spelaren att deltaga i Serie A, detta då reglerna, enligt artikel 8, säger 1 poängs avdrag för varje match han deltagit i, vilket totalt skulle innebära hela 56 poängs avdrag på bara en säsong, och bara det hade automatiskt lett till en degradering ner till Serie B. Dessutom en automatisk avstängning för klubben att kunna deltaga inom fotbollen, från 1 upp till 2 år, förutom Serie B! Men det visste man, Moratti hade och har många ”goda vänner”.

Gazzetta dello Sport den 5 juli 2011

I och med att Palazzi offentliggjorde sina upptäckter ökade Juventus sin beslutsamhet att utkräva rättvisa. Juventus president, Andrea Agnelli, uppmanade FIGC att återkalla Scudetton från 05/06 och hotade med att ta ärendet vidare till högre instanser, sportsliga såväl som civila, instanser om FIGC inte såg till att rättvisa skipades. Den åberopade Scudetton blev tilldelad Inter i samband med Calciopoliskandalen 2006, efter att den blivit fråntagen Juventus och passande nog så utfördes detta efter begäran av Guido Rossi som då var en före detta styrelseledamot i Inter.

I väntan på ett beslut från FIGC avseende Scudetton från 05/06 dryftade diverse medier sina åsikter om frågan. Gazzetta dello Sports chefredaktör Andrea Monti, ställde sig på Juventus sida och uppmanade fotbollsförbundet att återkalla titeln. Detta föranledde i sin tur till att Inters president Massimo Moratti uppmanade till en bojkott av tidningen.

Den 18 juli 2011 så meddelade häpnadsväckande nog FIGC att de inte var “kompetenta nog” att återkalla Scudetton, att det inte fanns regler eller stadgar som man kan stödja sig på för ett eventuellt beslut. Med andra ord så beslutade FIGC sig att inte besluta i ärendet eftersom enligt dem själva, inte hade tillräcklig kompetens för att utvärdera fallet och ta ett riktigt beslut. Presidenten för FIGC, Giancarlo Abete, sade då i ett uttalande i samband med beslutet, att han istället hoppas att Inter agerar etiskt och återlämnar Scudetton på egen hand. Abete försökte dessutom få till stånd ett ”Tavolo della pace”, ett fredsbord, där alla inblandade parter blev inbjudna; Agnelli, Moratti, Galliani, Della Valle, bara för att nämna några. Men mötet blev ett enda stort fiasko och Moratti var den som först lämnade salen av någon anledning.

”Fredsbordet” med alla de inblandade

Uttalandet antyder att Abete inte ifrågasätter korrektheten i bedömningen av de överträdelser som dokumenterats i Palazzis rapport. Samtidigt menar han att FIGC inte har juridisk grund för att kunna besluta om Scudettons vara eller icke-vara. Professor i den sportsliga rättvisan vid ”Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli di Roma” i Rom, Enrico Lubrano, ansåg att FIGC är “kompetenta nog” för att besluta i denna så känsliga fråga. Lubrano berättar i en intervju med Tuttosport, att det enligt hans förståelse av lagen så är det självklart att FIGC har befogenheten att återkalla titeln. Man valde helt enkelt att inte blanda sig i, att tvätta sina egna smutsiga händer.

Andrea Monti (journalist i Gazzetta dello Sport) kommenterade beslutet med följande starka ord: “Tydligen behövde det italienska fotbollsförbundet hela 14 månader för att komma fram till att de var inkompetenta. 14 månader för att konstatera att man är ett politiskt organ utan den juridiska befogenheten att döma. Jag undrar då varför man inte kunde sagt det med en gång?”

Vidare skriver Monti: “Varför göra en grundlig utredning där Palazzi adderar bevisbörda som sätter nytt ljus på originaldomen, bara för att därefter inte ens diskutera rapporten?”

Guido Rossi, här med Inters tröja

Monti kritiserar även det faktum att Guido Rossi, som tilldelade Scudetton till Inter, inte hade tillgång till de nyligen upptäckta samtalen. För detta beskyller han gruppen som ledde utredningen år 2006 och i synnerhet polischefen, Attilio Auricchio, som hade hand om bevisföringen. (Auricchio blev senare avsatt och degraderades till chef för Neapels Vigili Urbani, kommunpolisen.)

Attilio Auricchio

Så, kära Interisti; innan ni käbblar på om ert ”Vi har aldrig varit i B” tänk då på att det inte betyder att ni inte har varit där men att ni skulle varit där men slapp undan med att göra det. För sanningen är den, att ni, mer välförtjänt än andra, skulle tillbringat minst ett år där och då hade ingen någonsin hört talas om er ”triplett” och framför allt inte ert ”Mai stati in B) för det klingar mycket falskt i mina öron. Och att ni, trots sanningarna fortsätter med att skandera det, gör er ingen som helst ära, tvärtom.

Fino Alla Fine!
/Lorenzo

Vill du läsa om liknande saker här på sidan? Stöd då gärna mitt arbete med en välbehövlig donation, det hjälper mig att skaffa mer material som böcker, tidningar och tidskrifter!

Lorenzo Callegari

Jag heter Lorenzo Callegari och Juventus har varit min passion ända sen 1966. Född i Italien, uppväxt i Sverige och flyttade tillbaka hem till Italien 1993 där jag än i dag lever mitt liv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0