CRISTIANO RONALDO

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro. Född tisdagen den 5 februari 1985 Funchal, Portugal.

Hans namn är en följd av hans mammas, Maria Dolores dos Santos Averio, katolska tro, medan hans andra namn, Ronaldo, valdes av hans pappa José Dinis Aveiro, i ära åt Ronald Reagan, hans egen favoritskådespelare och dåvarande presidenten för USA.

Cristiano Ronaldo när han bara var 10 år gammal med Nacionals klubbtröja

Han växte upp (fotbollsmässigt sett) i Nacional och 1997 så kom han till Sporting Clube de Portugal där han under fem år spelade i ungdomslagen och där han fick tillfälle att visa upp sin strålande talang. Under 2001, just blivit 16, så lade tränaren för Liverpool, Gérard Houllier, märke till honom men hans oerfarenhet och det faktum att han var så ung gjorde att den engelska storklubben inte tog saken på allvar.

Samma år så lade även Juventus dåvarande sportchef, Luciano Moggi, märke till honom och ville hemskt gärna se Ronaldo i bianconeri. Man var ytterst nära att värva honom men affären gick i stöpet för att Marcelo Salas, som då spelade i Juventus, vägrade att ingå i affären.

Cristiano Ronaldo debuterade i A-laget under en match mot Inter i den tredje omgången i kvalet om Champions League 2002–03. Under hans första säsong i Sporting så spelade han 25 matcher i mästerskapet, av dessa 11 från start.

Den 13 augusti 2003 så flyttade han till England, närmare bestämt Manchester United för 12, 4 miljoner pund och blev därför den dyraste teenagern i den engelska fotbollens historia. I såväl Manchester United som i det portugisiska landslaget så spelade han främst som en offensiv mittfältare eller ibland på kanten. Med landslaget så blev han vicemästare i EM 2004.

En ung Cristano Ronaldo under sitt första år med Manchester United

Han är idag utan tvekan en av de allra bästa fotbollsspelarna i världen och var en av huvudrollsinnehavare 2008 när United vann sin triplett genom att vinna Champions League, Premier League och världsmästerskapet för klubblag. Redan 2007 så hamnade han tvåa vad det gällde Guldbollen som han senare, 2008, vann med stora röster, den tredje portugisen i historien att vinna denna så viktiga trofé. Han har även vunnit Guldskon 2008 och FIFA World Player.

I slutet på säsongen 2008/09 så värvade Real Madrid honom för en rekordsumma på hela 93,5 miljoner euro: det blev då den bäst betalde spelaren sen alltid.
2014, när han vann Guldbollen för tredje gången så passade han på att säga:

För mig så räcker det inte att vara bäst i Portugal. Jag vill vara den bäste sen alltid och arbetar alltid för att bli och vara det. Sen beror det ju på vad var och en tycker men när jag drar mig tillbaka så kommer jag att titta på statistiken för att se om jag verkligen var den bäste genom tiderna. Jag är säker på att jag kommer att vara det.”

Året efter, 2015, så vann han Guldbollen på nytt vilket han gjort hela 5 gånger; 2008, 2013, 2014, 2016 och nu sist, 2017

2016 så ledde han Portugal till deras allra första historiska triumf när de blev Europamästare. Men han blev tvungen att lämna plan i tårar bara efter några minuters spel just i den avgörande finalen mot Frankrike efter en skada. Men han var de förste som höjde trofén mot skyn efter att de slagit fransmännen med 1–0 efter förlängning. När Portugal mötte Ryssland i VM 2018 så stod han för en äkta hat trick när man spelade 3–3 mot Spanien i deras öppningsmatch.

Ronaldo skålar med bland annat Andrea Agnelli, Fabio Paratici och agenten, Jorge Mendes

Bara några dagar senare så lät han allmänheten veta att hans avsikter var att komma till Italien och spela med Juventus. Affären avslutades några dagar senare.

Fino Alla Fine!
/Lorenzo

Vill du läsa om liknande saker här på sidan? Stöd då gärna mitt arbete med en välbehövlig donation, det hjälper mig att skaffa mer material som böcker, tidningar och tidskrifter!

Lorenzo Callegari

Jag heter Lorenzo Callegari och Juventus har varit min passion ända sen 1966. Född i Italien, uppväxt i Sverige och flyttade tillbaka hem till Italien 1993 där jag än i dag lever mitt liv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *