JUVENTUS-AJAX, EN KLASSIKER

11 spelare som har karaktäriserat drabbningarna mellan Juventus-Ajax i historien.

EDWIN VAN DER SAR

Edwin van der Sar

Vi såg honom som motståndare två år i rad, finalen i Rom 1996 och i semifinalen följande säsong. 1999 så kom han till Juve och det var första gången som bianconeri hade en utländsk målvakt. En sådan revolutionär gest finns att finna i holländarens curriculum som spelat i Ajax sen han var 20 år. Inte bara det, Edwin uppträdde också som en innovatör i sin roll som målvakt och inte bara som en enkel målvakt men mer som en befälhavare för försvaret och hur han var duktig med att spela med fötterna. Två mästerskap med bianconeri där han inte var speciellt tursam.

ZDENEK GRYGERA

Zdeněk Grygera

Juve lärde känna Grygera i det dubbla mötet med Ajax i Champions League, 2004 så var Zdenek 23 år gammal och var en försvarare som användes i flera positioner även om han gjorde bäst ifrån sig på den högra kanten främst då när han spelade i Holland sen ett år. Den som lärde känna honom bättre var hans landsman, Pavel Nedved, i det tjeckiska landslaget där han redan varit med ett tag och var med och spelade om EM 2004 i Portugal. I bianconeri sen 2007 och med dem så spelade han 114 matcher.

RUUD KROL

Rudolf Jozef ”Ruud” Krol

Från Ajax 70 talets myter, Ruud Krol var en inkarnation av kapaciteten att fylla upp flera roller inom försvarsområdet med en ojämförbar stil. Han började sin karriär som en vänster/ytterback även om hans favoritfot var den högra. Sen flyttades han till mitten av försvaret och blev en libero med en karismatisk personlighet. Mellan 1973 till 1978 så mötte han Juve hela 5 gånger. Sen under 1980, när gränserna till flera länder i öst öppnades upp så blev han den förste utlänningen därifrån som Napoli satsade på: 7 matcher mot Juve med Napolis tröja.

JAN VERTONGHEN

Jan Vertonghen

En belgisk försvarare som mätte sig med Juve i ett dubbelt möte i Europa League 2010 med Ajax. Vi återfann honom 8 år senare med Tottenham i Champions League. De båda mötena var dock inte bra för honom, oavgjort i Turin och förlusten hemma med 1–2 som gjorde att klubben eliminerades.

EDGAR DAVIDS

Edgar Steven Davids

Edgar Davids mot Angelo Peruzzi: så började en rad av straffar i finalen i Rom där målvakten i bianconeri fick rätt. Två år senare så köpte Juve honom av Milan och Pitbull blev till slut en legendarisk fotbollsspelare, under en lång tid en oersättlig sådan och fick publiken att bli förälskade i honom främst för hans kämparanda förknippat med hans teknik, en sak som man sällan fick uppleva på plan med andra spelare.

VLADIMIR JUGOVIC

UEFA 1996 – Juventus vs PSG. Jimmy Algerino och Vladimir Jugović

Man kan ju inte prata om Juve-Ajax utan att nämna just honom. Det var hans straff som skänkte oss vår senaste finalseger i Champions.  Vem minns inte hans leende strax innan han skulle lägga straffen, som om han redan då visste hur det skulle sluta.

ARIE HAAN

Arie Haan idag

Mittfältare i det Ajax som vann 3 Champions i rad och spelade mot Juve i Belgrad 1973 och två år senare i det dubbla mötet i Uefa Cupen (idag Europa League) där bianconeri eliminerade holländarna. I augusti 1973 så möttes Ajax och Juve i en vänskapsmatch och holländarna vann med 2–0. Det första målet var hans. Fem år senare så skulle Dino Zoff hissa flaggan än en gång när den holländske mittfältaren gjorde mål på honom i VM i Argentina och som blev ”Bombarens” mest kända mål just för hans kapacitet att hitta målet med sina fruktansvärda långdistanskott.

ZINEDINE ZIDANE

Juventus vs Bologna – Zinédine Zidane och Alen

Showman i det dubbla mötet 1997. När man vann med 4–1 så fick Zizou hela försvaret i Ajax att bli som tokiga, Aktionen som ledde fram till 3–1 var magnifik och fransmannen skänkte en boll till Amoruso som bara hade att sätt dit den i en tom bur. 4–1 är helt och hållet hans egen: med en fint så fick han både målvakten och försvararen att sätta sig, ett av hans snyggaste mål i hans så långa karriär.

FRANCO CAUSIO

Franco Causio, Coppa UEFA 1976-1977 mot Athletic Club.

Om Juve-Ajax är en historia om straffar så är det inte bara för slutresultatet i Rom. För redan 1978, i kvartsfinalen i Champions så avgjordes det hela på straffar efter det att de båda mötena slutade med samma resultat, 1–1. Baronen (han kallades så) gjorde mål och var den som sköt in den sista och avgörande straffen efter det att Zoff på ett välförtjänt sätt lyckade rädda en fin straff av Schrijvers och Juve gick vidare tack vare det.

MICHELE PADOVANO

Michele Padovano

Han kom in på plan när det bara återstod 13 minuter av matchen och var den första straffläggaren innan Jugovic. Han satte dit den på Van der Sar med största säkerhet. Tre månader senare så träffade de två på varandra igen i Spanien under turneringen ”Trofeo Teresa Herrera”: Juve vinner med 6–0 och Padovano stod för de tre första målen. En match värdig de dåvarande mästarna i Europa.

FABRIZIO RAVANELLI

Fabrizio Ravanelli i gott sällskap

Hans mål öppnade upp matchen Juventus-Ajax redan efter 13 minuter: Fabrizio trodde på en omöjlig boll, sprang förbi målvakten och lyckades med att göra ett mål i en högst märklig position. Matchen fick uppleva många episoder och fick även en romantisk bild hur den utspelades men bilden på Ravanellis gest där han drar upp tröjan över ansiktet förblir en av symbolerna i Juventus historia tillsammans med Jugovics straff och där kaptenen Vialli höjde på pokalen med de stora öronen mot skyn i Rom

Vill du läsa om liknande saker här på sidan? Stöd då gärna mitt arbete med en välbehövlig donation, det hjälper mig att skaffa mer material som böcker, tidningar och tidskrifter!

Fino Alla Fine!
/Lorenzo

Lorenzo Callegari

Jag heter Lorenzo Callegari och Juventus har varit min passion ända sen 1966. Född i Italien, uppväxt i Sverige och flyttade tillbaka hem till Italien 1993 där jag än i dag lever mitt liv.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0