10 platser du måste besöka för dig som reser till Turin

Det är en mycket stark känsla, nästan visceral. En eld som man inte kan släcka. Kärleken för Juventus kan man leva överallt. I sitt eget hem eller på gatan, på sin arbetsplats och på sin semester. Det finns inte en enda plats i världen där en tifoso juventino upphör med att vara det. Det finns däremot magiska platser där det känns bättre att ta med sig Juve i hjärtat. Mellan traditioner och passioner, här bjuder vi på de 10 mest fascinerande och suggestiva plasterna för en tifoso. Att inte ha besökt dem i alla fall minst en gång i livet är som att vara otrogen mot ”La Vecchia Signora”: oförlåtligt.

1) Allianz Stadium – Corso Gaetano Scirea 50

Allianz Stadium, Turin

Det är arenan för bianconeris tusentals bataljer. Att se en match på Allianz Stadium är ett spektakel som man inte kan vara utan: det är den unika kollektiva platsen för 40 000 tifosi bianconeri som smälter samman i ett enda stort pulserande vitt-svart hjärta. Det är et verkligt magiskt ställe. Körerna, atmosfären, färgerna och allt det som hör till passionen för fotbollen som tillsammans med bekvämligheten, modernitet och innovation. För att inte tala om själva matchen: man kan bli tokig för mindre än så…

För info och biljetter: Allianz Stadium

2) J Museum – Via Druento 153/42

Juventus Museum, Turin

Ett möte med Juventus myt och historia. Pokaler, legendariska tröjor, sällsamma filmer och mycket mycket annat. Mer än ett museum så pratar vi om en autentisk plats för dyrkan. En plats där en juventino i egen person kan mäta sig med den speciella tyngden som legenden Juventus bär på. J-Museum är en plats där ni kan göra en djupdykning i något som innerst inne också tillhör er.

För info och biljetter: Juventus Museum

3) La Bottega del Tifoso – Via Cremona 3

La Bottega del Tifoso

Att äta Bianco och Nero, bokstavligen talat blir det så, för den glamorösa restaurangen/baren i den norra delen av staden är en unik lokal i Turin som är helt och hållet inrett med Juventus färger. Utöver den suggestiva kromatiska effekten och atmosfären som bara andas fotboll så håller köket i La Bottega del Tifoso en absolut nivå- Här kan ni smaka på vad som helst utan att behöva tömma kreditkortet för det. Och varför inte njuta av måltiden medan ni sneglar på en av de många maxiskärmarna där man alltid visar matcherna med Juventus.

För info och bokning av bord: La Bottega del Tifoso 

4) Ristorante da Angelino – Corso Moncalieri 59

Ristorante da Angelino, Turin

För er som kanske är mer traditionella av er, den här restaurangen är en trogen vän med den gamla damen. Här fann man alltid bland annat triaden med Moggi, Bettega och Giraudo vid samma bord. Många mästare i bianconeri har suttit här och väggarna är fyllda med bilder av dem och deras autografer som man kan beundra mellan en rätt och en annan. Köket är rigoröst från trakten, atmosfären både varm och familjär. Hos Da Angelino så känner ni verkligen som om ni satte er vid samma bord som Del Piero eller Trezeguet.

För info och bokning av bord: Ristorante da Angelino 

5) Pizzeria da Ciro – Corso Vinzaglio 17

Ciro Ferrara, pizzabagaren!

Där Ciro står för Ciro Ferrara. Ägaren av den berömda pizzerian är den före detta försvararen i Napoli och Juventus. Det är också för detta lokalens dubbla själ, Juve och Napoli, två extrema saker som oupplösligt fogats samman: för pizzan (jättegod) är i bästa Neapelstil medan lokalen i sig andas Juve i varje vrå. Så om du är sugen på en äkta pizza så är detta platsen för dig och är också stället som många spelare i Juventus föredrar.

För info och bokning av bord: Pizzeria da Ciro 

6) Juventus Store – Via Garibaldi 4/E

Utanför Juventus Store, Turin

Gadget. Men av alla sorter. Från kläder till de mest olika föremålen. Allt märkt med den gamla damens officiella logg. Juventus tematiska shop i centrala Turin är nästan alltid fullsatt av turister hela året. Trots att butiken kan kännas trångt så kompenseras detta med det överflöd av artiklar och de många otaliga erbjudanden som man kan rota ibland. Här kan ni utan tvekan finna den perfekta presenten, för er själva eller vems som helst som hejar på Juventus.

För info och öppettider: Juventus Store 

7) Liceo Classico Massimo D’Azeglio – Via Parini 8

Högskolan Dazeglio, Turin

Tillbaka till det förgångna. Här pratar vi om en av de mest antika och prestigösa högskolorna i hela Italien för att inte tala om att det är själva vaggan för sagan om Juventus. Det är just inom dessa väggar som fyra studenter fick den visionära idén om att grunda den klubben som senare skulle bli den mest vinnande inom den italienska fotbollen. Byggnaden som är från mitten på 1800 talet behöver ständiga renoveringar men är än idag en plats som konserverat bianconeris legendariska heraldik ända sen födelsen.

8) Piazza San Carlo

Juvefans på Piazza San Carlo

Detta är det verkliga hjärtat i Turin, inte bara den som tillhör bianconeri. Piazza San Carlo är numera plasten där man möts upp för att fira någon av alla Juventus segrar. Sen 7 år tillbaka, efter varje enskild Scudetto så blir det underbart vackra torget invaderat av tusentals tifosi och bildar ett svart och vitt hav.

9) Piazzetta Vittime dello Stadio Heysel – Strada del Fortino 36

Piazzetta Vittime dello Stadio Heysel, Turin

Det finns platser i staden som innehar en speciell intim betydelse som är större än vilket sportsligt värde som helst. Och detta är ”Piazzetta Vittime dello Stadio Heysel”. Platsen befinner sig på en promenadgata längs Dora Agrigento och Fortino (nummer 36–38) och den 5 september 2017 så valde man just den platsen för att både minnas och ära alla offren för tragedin i Heysel. Minnet av de 39 fansen till bianconeri.

10) Juventus Village Continassa – Vallette, Via Traves, 30

En bild från Juventus hotell på Continassa

Träningscentret för en fotbollsklubb är kanske det främsta visitkorten att visa upp under ljusen från de stora strålkastarna för de nya inskrivna. Det vet Juventus mycket väl som förra året lämnade anläggningen i Vinovo för att flytta in i det helt nya och ultramoderna Training Center på Continassa som befinner sig i utkanten av staden, riktning nordöst av staden. Sen 2010 så tillhör hela området Juventus Football Club och 2017 så började man arbetet med att färdigställa det hela. Namnet ”Continassa” kommer ifrån ”Contina”, för så hette slottet som fanns här innan i äran av hustrun till en rik och välbärgad Greve.

Den 11 juni 2013 så köpte Andrea Agnelli hela området Continassa som nu tillhör Juventus under nästa 99 år som sen är förhandlingsbara. Målet är och var att på dessa 270,000 kvm² lämna plats för ett projekt som kan identifieras med märket Juventus. Du kan läsa mer om det här på sidan genom den här länken.

Vill du läsa om liknande saker här på sidan? Stöd då gärna mitt arbete med en välbehövlig donation, det hjälper mig att skaffa mer material som böcker, tidningar och tidskrifter!

Fino Alla Fine!
/Lorenzo

Lorenzo Callegari

Jag heter Lorenzo Callegari och Juventus har varit min passion ända sen 1966. Född i Italien, uppväxt i Sverige och flyttade tillbaka hem till Italien 1993 där jag än i dag lever mitt liv.

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Lorenzo Callegari skriver:

  Kom gärna med egna tips och råd, det uppskattas enormt!

 2. Patrik Irebro skriver:

  Superga är även ett hett tips

  • Lorenzo Callegari skriver:

   Absolut, men det stället tillhör främst fansen till Torino, men det skadar inte att besöka kyrkan och minneslunden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *